maj 05, 2024

Det var en tuff valdebatt där tonläget kring sjukvården ibland var väldigt högt. Och i fullmäktige har det fortsatt i samma anda i eftervalsdebatten. Socialdemokraterna på ena sidan och den blågröna koalitionen på andra sidan. Ofta har det handlat om resurserna till vården där oppositionen talat starkt för mer pengar till vården.

Men nu när det är vardag och den vanliga, lite gnetiga ordningen med budgetberedning visar det sig att skillnaden mellan majoritetens förslag om vården och Socialdemokraternas är 75 miljoner kronor, på en budget som totalt omsluter mer än 100 miljarder. Socialdemokraterna vill spara 75 miljoner kronor på hälso- och sjukvårdsnämndens budget jämfört med vad majoriteten föreslår.

Inom vårdbudgeten flyttar de däremot runt pengar. 400 miljoner ska tas från den öppna specialistvården som drivs i form av vårdval, där patienter får välja vilken vårdgivare de önskar gå till när de har behov av vård. Denna valfrihet har stört Socialdemokraterna länge och nu vill de alltså klippa till. Men det är förstås inte valfriheten som kostar pengar, det är vården. Det kan till exempel vara gynekologer, som Socialdemokraterna tidigare föreslagit inte lägre ska erbjudas med vårdval. Om man drar ner på specialistvård utanför sjukhusen så måste man räkna med att patienterna som har behov av vården kommer till sjukhusen istället. Det är svårt att se vad vi skulle vinna med det.

Snart är det dags för fullmäktige att besluta om budgeten. Det kommer att bli en intressant debatt, tror jag. Ideologiskt om valfrihet och patientens ställning i vården. Och säkert också om pengar, men där är som sagt skillnaden minimal, vilket säkert inte hindrar att retoriken blir hård.

Här hittar du partiernas budgetförslag för Region Stockholm.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821