december 12, 2024

Att ens barn ska skadas i miljöer som är skapade för att vara en trygg plats är en mardröm. Nu upplever föräldrar till ett barn på en förskola på Kungsholmen just detta. Det är naturligtvis en tragedi. Som förälder kan jag känna ångesten. Nu gäller det att få klart för oss hur vi bäst tar oss an problemet.

Idag kan vi läsa i Dagens Nyheter om ett barn på Kungsholmen i Stockholm som stuckit sig på en spruta vid sin förskola. Nyheten är förstås upprörande.

Nu är det är viktigt att vi inte politiskt reagerar känslomässigt snabbt och ogenomtänkt. Förhastade slutsatser med missriktade åtgärder som resultat gynnar ingen. Även om vi som föräldrar naturligtvis är räddaVi vet inte varifrån den här sprutan kommer, även om många vill koppla ihop den med den sprututbytesverksamhet som startat. Ingen vet om det har med sprutbytet att göra. Hittas fler sprutor ute nu än förr? Finns det samband med sprututbytesverksamheten? Eller kan den tvärtom bidra till att få bättre kontroll på sprutorna? Vad kan vi göra för att säkerställa barnens trygghet i det aktuella området? Hur ser det ut i andra delar av stan? Detta är några frågor som vi behöver svar på.

Syftet med sprutbytet är att samla in gamla, använda sprutor, mot nya. Och så sker också. Sprutbytesverksamheten är nu också i princip den enda platsen i Stockholm där man kan lämna in oanvända sprutor. Sprutbytet finns till för att minimera risk för smittspridning, och för att minska missbruket, ge ett drägligare liv och hjälpa människor ur missbruk. Det har funnits, finns och kommer fortsätta finnas utsatta människor i vår stad och verksamheter för dem måste också finnas för att hjälpa och stötta. Naturligtvis ska vi ständigt se över om vi kan stärka säkerheten och tryggheten ytterligare.

En annan aspekt på det som hänt är hur det ser ut i våra lekparker, förskolegårdar och parker. Som mamma har jag många gånger plockat upp glasbitar, tomburkar, cigarettfimpar, hundbajs och diverse farligt bråte från barnens lekmiljöer både hemma på Söder och i andra stadsdelar. En gång har barnen också hittat en haschpipa. Det är verkligen ett påtagligt problem att vuxna så hänsynslöst låter barnens miljö förfalla. Krafttag för bättre städade och därmed säkrare lekytor vore verkligen välkommet.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821