juli 07, 2024
Sjukvård & hälsa

Seminarium om hälsofrämjande vård

Idag deltog jag i ett seminarium som anordnades av SLL och nätverket Hälsofrämjande sjukhus och vårdorganisationer. De andra deltagarna i seminariet var hälso- och sjukvårdsfolk från hela landet. Jag tog tillfället i akt att lyfta frågan om förebyggande hälsovård och hur viktigt det är att vården har möjligheter att hitta hälsoproblem redan innan de leder till sjukdomstillstånd. Ett sådant förebyggande arbete gynnar både patienten, som i bästa fall slipper bli sjuk, och vården, som slipper behandla åkommor som hade kunnat undvikas.

Jag pratar om förebyggande hälsovård.

För att åstadkomma en hälsofrämjande vård kan man arbeta med t.ex. e-hälsosatsningar så att människor själva kan hitta råd och hjälp via internet (mina FP-kollegor Birgitta Rydberg och Lars Tunberg har tidigare skrivit hur en ”app-store” för vården ska kunna skapas). Livsstilsmottagningar är ett annat koncept. Där kan den som har problem med sin livsstil stöd utan pekpinnar innan det lett till vårdbehov.

Under seminariet fick vi också lyssna till intressanta erfarenheter från Sven Andreasson, som är läkare vid alkohol- och hälsomottagningen Riddargatan 1 (som Birgitta Rydberg invigde i höstas, läs här), Matthias Lidin, sjuksköterska på livsstilsmottagningen vid hjärtkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset samt Ulla Lennartsson som arbetar på Hälsoenheten i Södertälje.

Det var en givande förmiddag i Norra Latins vackra lokaler, och det var tydligt att det finns en enighet mellan såväl politiker som forskare och kliniskt verksamma att förebyggande hälsovård är någonting som alla tjänar på!

Norra Latin.
Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821