april 04, 2024
Uncategorized

Sex, why not? Trumps kvinnosyn på svensk läkarkonferens?!

Why not sex? Det är frågan. Svaret är jovisst, om lust finns. Annars kan det vara, det bestämmer en själv. Det är i min värld en självklarhet. Men jag är förstås medveten om att många, många kvinnor  inte har denna frihet. Men svensk sjukvård står väl iallafall på kvinnornas sida? Jag hoppas det, men har börjat tvivla lite efter att ha läste en artikel av Jona Elings om en konferens för blivande specialistläkare.

Budskapet på en föreläsning, om artikeln stämmer, var att kvinnor bör ”ställa upp” på sex för mannens och relationens skull och inte vara så petiga med den egna lusten. Om kvinnorna tänker ”why not?” och är glada så blir det bra, tycks budskapet ha varit.

Detta är en svensk version av Trumps kvinnosyn. Kvinnor ska ställa upp och vara tillgängliga och tänka ”why not?”. Om detta är vad en man tycker att han ska kunna förvänta sig blir det helt logiskt att ta sig rätten att tafsa på kvinnor. Why not, liksom. Presidentkandidatens slippriga kommentar om kvinnor är förmodligen sprungen ur samma skrymslen där idén att hon ska ”ställa upp” frodas hos den svenska föreläsaren.

I’m automatically attracted to beautiful [women]—I just start kissing them. It’s like a magnet. Just kiss. I don’t even wait. And when you’re a star they let you do it. You can do anything … Grab them by the pussy. You can do anything.” Donald Trump

Den möjligen – hemska tanke – blivande presidenten förväntar sig förmodligen med självklarhet ett why not?  från kvinnorna.

Vi borde ha kommit längre än så. Det tror jag också att de blivande specialistläkarna i allmänhet har. Men varför de ska utsättas för den kvinnoförminskade rappakalja som artikeln beskriver, är en gåta.

Jag förväntar mig oändligt mycket mer än att föreställningen reproduceras på nytt att kvinnor är här för att behaga mannen, och att vår sexualitet ska anpassas efter mäns lust. Trump på svenska, no thanks!

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823