juni 06, 2024
Södersjukhuset

Igår skrev Svenska Dagbladet om situationen på Södersjukhuset. Jag och mina kollegor i landstingspolitiken är förstås väl medvetna om att sjukhusets lokaler inte räcker till och dessutom uppfyller de inte kraven som måste kunna ställas på en modern sjukvård och en god arbetsmiljö. Vi har därför beslutat att bygga om och utveckla Södersjukhuset (och andra sjukhus i länet) och för detta satsar vi många miljarder kronor.

Jag själv känner inte igen mig helt i intervjun och jag har försått att flera andra inte heller upplever artikeln som helt korrekt. Jag tar verkligen inte lätt på vårdplatsfrågan och tror verkligen inte alls att man kan lösa alla problemen plättlätt med lite god vilja. Tvärt om krävs investeringar och ett omfattande arbete för att sjukhuset ska stå bättre rustat i framtiden. Däremot är jag imponerad av sjukhusets förmåga att under rådande omständigheter hitta praktiska lösningar, som t ex de tio nya platserna på akuten som nyligen öppnats och den nya verksamheten Se och behandla som startade tidigare i år.

Självklart ska vi bygga framtidens sjukhus så att det har kapacitet att ta emot patienterna som vi bedömer kommer att söka sig dit i framtiden. Utvecklingen av akuten syftar till att kapaciteten på sjukhuset i framtiden ska vara betydligt bättre än idag. Exakt hur framtidens vård på Södersjukhuset och övriga sjukhus ska se ut är inte klart ännu. Det är en process som pågår. Exakta volymen är därmed inte heller klar, men en bedömning är att nya akuten på SÖS ska kunna ta emot drygt 180 000. Den uppfattning jag fått efter flera samtal med SÖS ledning är att man ser positivt på den investering som planeras och att detta är lösningen på skurens kapacitetsproblem.

Idagens SvD dundrar förstås S och MP ut och kräver en plan för framtidens hälso- och sjukvård. Den planen finns i form av Framtidens hälso- och sjukvård.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821