Bättre sjukhusmat är något jag har arbetat och propagerat för länge – med målet om att alla ska kunna få en god måltid, även när man råkar vara patient på sjukhus. I dag gör jag det också i Ekot i Sveriges Radio (17.40 in i sändningen). Många krafter verkar nu för patienternas mat och måltider, men tyvärr går förändringarna ibland trögt. Sjukhusmaten har helt enkelt haft för låg status, och det är dags att ändra på det. Bra mat bidrar till bättre överlevnad, som överläkaren Bengt von Zuhr-Mühlen säger till Ekot.
En viktig faktor för bra sjukhusmat är att sjukhusen har möjlighet att laga mat till sina patienter i egna kök. Bra mat ska inte lagas långt bort för att sedan transporteras, varmhållen eller nedkyld. Flexibiliteten till patientens behov och önskemål – både när och vilken typ av mat hen vill äta – är också något man vinner med egna kök. Under förra mandatperioden såg jag till att Stockholms läns landsting fick en ny måltidsvision – inte bara en kostpolicy – och att våra sjukhus skulle få tillagningskök. Det blev ett tilläggsbeslut om tillagningskök på Nya Karolinska i Solna, och också beslut om ett eget kök på Södersjukhuset (något SÖS har saknat i flera år). SÖS-köket har tyvärr haft en krånglig väg men nu verkar en bra lösning med lokalisering inom det nybyggda sjukhuset äntligen vara klar.
Vi talar om måltider, och inte bara om sjukhusmat, för att det handlar om mer än bara näringsvärden och råvaror (även om det är nog så viktigt). Måltiden är en helhet av matens innehåll och utseende, serveringen, miljön… Förutom näringen kan den positiva upplevelsen också gynna hälsan – och om inte annat välbefinnandet. För vi ska få känna oss som hela människor, även när vi är på sjukhus. Bra mat och måltider är med andra ord viktiga delar av en verkligt patientcentrerad vård.
Sjukhusmaten förtjänar en högre status. Det är en signal som vi beslutsfattare måste skicka, och det kan vi göra med starkt stöd hos medicinsk expertis.