februari 02, 2023
Arbetsliv Sjukvård & hälsa

Sjuksköterskor, undersköterskor, läkare – alla behövs i vården

Genom att anställa fler undersköterskor i vården kan sjuksköterskor avlastas och i större utsträckning få arbeta med det som kräver deras kompetens.

I början av 2013 medverkade jag i en TV4-intervju, där jag sade att landstinget måste tänka i nya banor vad gäller vilka arbetsuppgifter som olika yrkesgrupper utför. Alla medarbetare bör få jobba på toppen av sin kompetens och sådant man är överkvalificerad för bör kunna utföras av andra grupper. Det kan handla om att sjuksköterskor får ta över vissa arbetsuppgifter från läkare, eller att undersköterskor får ta över vissa arbetsuppgifter från sjuksköterskor.

Detta uttalande väckte viss debatt. En del misstolkade, eller valde att misstolka, det jag sade och påstod att jag ville ersätta sjuksköterskor med undersköterskor. Vilket förstås är helt felaktigt. Däremot menar jag, som sagt, att vårdens arbetsgivare behöver fundera på hur den kompetens som undersköterskorna har kan komplettera och avlasta sjuksköterskorna. På samma sätt som att vi behöver uppvärdera den roll de medicinska sekreterarna har som administrativa experter.

Jag ser nu att Vårdförbundet, i en sammanfattning av medieåret 2013, väljer att återigen sprida det felaktiga påståendet att jag skulle ha sagt ”att sjuksköterskor skulle ersättas med undersköterskor”. Det stämmer lika lite idag som det gjorde för ett år sedan. Men det gör mig inte så mycket. Jag välkomnar debatten i den här frågan, och kommer fortsätta argumentera för att alla medarbetare i hälso- och sjukvården ska få arbeta med vad de utbildat sig till. För något år sedan skrev jag en debattartikel i Svenska Dagbladet i detta ämne, som jag fortfarande tycker är aktuell.

Till vänster hittar du länkar till tidigare blogginlägg om min syn på medarbetarna i vården.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823