maj 05, 2024
Kultur

Skam att förneka Förintelsen, men förbud är fel väg

Som kulturregionråd ser jag yttrandefriheten och konstens frihet som helt grundläggende. Och med frundläggande fri- och rättigheter är det som så att de gäller även när de används till sådant som jag och många andra avskyr. Om friheten bara skulle omfatta det fina och enkla vore det inte mycket till frihet alls.

Regeringen har aviserat att de vill förbjuda förnekelse av Förintelsen. Det är lätt att förstå viljan att stoppa de lögner som sprids om en av historiens mest fruktansvärda skeenden. Men ett sådant ingrepp i yttrandefriheten riskerar att stå oss alla dyrt.

Förintelsen är en av historiens mörkaste tider och miljontals människor mördades eller fördrevs. Det är ett minne och en sorg som lever vidare i generationer. Bevisen och vittnesmålen är överväldigande. Att förneka att detta ens ägt rum är en skam.

Kampen mot varje försök att sudda ut minnet och låtsas som Förintelsen inte fanns måste föras. Men förbud är inte rätt väg. Istället måste vi fortsätta lyfta fram vittnesmålen från överlevarna, säkra en god undervisning i skolorna, satsa på forskning och genom konsten och litteraturen gestalta minnet av den fruktansvärda ondskan och så vidare.
Jag är stolt över den yttrandefrihet vi har idag, den ger visserligen utrymme för all tänkbar smörja. Men den ger framförallt möjlighet att tala fritt och öppet, föra debatten framåt och bemöta förljugna påståenden.

Att driva fram en begränsning i yttrandefriheten idag, kan lätt följas av nya krav på begränsningar imorgon. Det kan gå ganska snabbt att tysta många åsikter.

Om regeringen vill, och det borde den verkligen, ta krafttag mot antisemitismen i vårt samhälle så bör de lägga sin kraft på att få stopp på trakasserier och hot riktade mot judar i vårt land, och säkerställa ett gott stöd för judisk liv och kultur. Och fortsätta säkra och stärka resurser för skydd till synagogor och judiska församlingar som hotas. Men också satsa på forskning och kunskapsspridning om judars utsatthet idag och om Förintelsens fruktansvärda konsekvenser. Detta är insatser som alla anständiga partier borde enas om och gemensamt ta ansvar för.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821