maj 05, 2024
Konfettiregn när SLL Innovation invigdes.

Med konfetti, bandklippning och högtidliga tal invigdes i dag SLL Innovation i landstingssalen. Framtidens moderna lösningar för vården kanske börjar gro just nu i huvudet på någon av landstingets många medarbetare. Det finns i alla fall flera exempel där medarbetare med sin kompetens och sin insikt om vilka problem som behöver lösas och hur de ska gå till fått strålande idéer som omvandlats till nya verktyg i vården. Det är just det SLL Innovation handlar om – att lotsa dessa idéer till färdiga produkter.

Glödlampa, idé.SLL Innovation samarbetar också med entreprenörer och företag inom det medicintekniska området som behöver komma i kontakt med den kliniska expertis som finns inom sjukvården. Jag tycker detta är så roligt och viktigt. Utan påhittiga medarbetare riskerar utvecklingen att stanna upp. SL Innovation är inte en helt ny företeelse, men har nu gått från projekt till en självklar del av landstingets verksamhet.

I samband med invigningen presenterades också ett antal innovationer. En sådan Giraffen är tänkt som ett sätt att förenkla kommunikationen mellan exempelvis en äldre person och vården. Med Giraffen kan man fiffigt kommunicera som med Skype. Men med den skillnaden att Giraffen kan följa med dig när du rör dig i lägenheten och till och med komma till dig om du till exempel slagit dig ner i soffan och inte kan gå och hämta din läsplatta.

Här är jag i Giraffen, en uppfinning för kommunikation mellan enskilda äldre och äldreomsorgen.
Här är jag i Giraffen, en uppfinning för kommunikation mellan enskilda äldre och äldreomsorgen.

En annan intressant uppfinning är StickStopp. Den kom till efter att undersköterskan Sonja Gustafsson råkade sticka sig själv när hon skulle ta ett navelsträngsprov på en nyfödd. En lång tid av oro följde efter incidenten eftersom den nyblivna modern var injicerande narkoman och risken för smittspridning kunde vara stor. Det är lätt att föreställa sig ångesten hos den som drabbas av något sådant. Men Sonja Gustavsson fick en idé om en till synens enkel lösning. Med en ituklippt vattenslang som modell skapade hon ett fiffigt litet verktyg som hon med hjälp av SLL Innovation kunde omsätta till en produkt på marknaden som när är ett patent i flera länder som Norge, Japan och alla EU-länder. Hennes uppfinning kan skydda många från att sticka sig och bidrar därmed till bättre hälsa.

Sonja Gustafsson, till vardags undersköterska på Södersjukhuset, uppfann den här fiffiga skyddsutrustningen för navelsträngsprov.
Sonja Gustafsson, till vardags undersköterska på Södersjukhuset, uppfann den här fiffiga skyddsutrustningen för navelsträngsprov.
Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821