april 04, 2024
Sjukvård & hälsa

S+MP+V hotar patienternas valfrihet

Vänsterpartiets välfärdspopulism har blivit regeringspolitik. Den rödgröna regeringen och Vänsterparitet har enats om att ta fram storsläggan och slå hårt mot välfärdens entreprenörer. I Stockholms tar vi fighten för patienternas rätt att välja och för alla de – ofta kvinnliga – entreprenörer som skapar värde för patienter.

1,1 miljoner människor i Stockholms län har valt privat vårdcentral. Närmare 17 000 kvinnor har valt privat mödravård. På område efter område har människor genom fria val sökt sig till den vårdgivare som de önskar. Regeringens och Vänsterpartiets smäll mot företagen i välfärden är ett hårt slag mot valfriheten och ytterst mot patienterna och sjukvårdens utveckling.

De rödgröna misstänkliggör en hel bransch. De beskriver hela den privata välfärdssektorn som något bara finns för att berika sig själv. Det är en förolämpning mot alla de som med kompetens och engagemang driver företag i välfärden. De är i de allra flesta fall småföretagare. Och det är ofta kvinnor.

Stefan Löfven skulle aldrig beskriva den manligt dominerade byggbranschen som bygger sjukhus och vårdcentraler på ett så nedsättande vis som han gör med välfärdsföretagen. Och aldrig skulle han säga att medicinteknik- eller läkemedelsbranschen bara finns till för att sko sig på sjuka människors bekostnad. 54 procent av företagsledarna i välfärdsföretagen är kvinnor. Det är sorgligt att se hur statsministern inleder sitt regeringsinnehav med att med väldig precision rikta ett slag mot jämställdheten i näringslivet och samtidigt förolämpa alla de som driver företag inom välfärdssektorn. Det är skamligt.

Cirka 20 000 människor bara i Stockholms läns är anställda av privata vårdföretag. Nu hotar de rödgröna i grunden deras anställningstrygghet, när framgångsrika företag inte längre ska vara tillåtna. ”Ordning och reda i välfärdssektorn”, säger Stefan Löfven att han vill uppnå. Men hans förslag kommer bara att skapa kaos.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821