maj 05, 2024
Södersjukhuset
Sjukvård & hälsa

Södersjukhuset vill skaffa eget kök

I förra veckan bestämde Södersjukhusets styrelse att de vill inrätta ett tillagningskök på sjukhuset.

För närvarande levereras patientmaten från Rosenlundsköket, men när det avtalet går ut ska patientmaten lagas i ett eget kök. Personligen tycker jag det är en alldeles utmärkt inriktning, helt i linje med vad jag tycker om sjukhusmatens utveckling i Stockholm.

Södersjukhuset har gjort en ordentlig utvärdering av olika alternativ. En representant från sjukhuset deltog också i den studieresa till Köpenhamn och Kristianstad som produktionsutskottet gjorde i september. Efter utvärderingen konstaterar man att allt talar för att ett kök i egen regi är det bästa alternativet.

Fördelarna är många, enligt Södersjukhuset. Sjukvårdspersonalen upplever den snabba tillgången till önske- och specialkoster som en trygghet. Patienterna blir nöjdare med ökade valmöjligheter. Dessutom minskar svinnet, eftersom man bara behöver beställa så mycket mat som patienterna vill ha. Det innebär fördelar för såväl ekonomin som miljön. De har räknat på olika alternativ och funnit att en investering i ett eget kök blir eknomiskt gynnsamt jämfört med alternativet att köpa mat enligt samma modell som andra sjukhus. Att det dessutom kan ge ett stort mervärde för patienterna gör förstås inte saken sämre.

Jag välkomnar beskedet om styrelsens strävan om att skapa ett tillagningskök på SÖS. Det ska bli intressant att följa Södersjukhusets fortsatta arbete för ännu bättre patientmåltider.

Frågan har uppmärksammats på flera håll: Dagens Medicin, Metro

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821