juli 07, 2024
Kultur

Sommarläsning

För mig som för många andra är sommaren en tid när extra mycket läsning hinns med. Jag blandar facklitteratur med skönlitteratur. Jag vill tipsa er om sommarens starkaste läsupplevelser.

Min Jihad av Hanna Gadban beskriver en del av Sverige som nog är okänt för många och definitivt ett område som jag själv behöver förstå mer om. Hon skildrar islamismens utbredning även i vårt land och hon beskriver sitt sökande efter liberal islams utrymme. Hanna Gadban är just en liberal muslim. Hennes bok utmanar verkligen många krafter och har med den startat sommarens kanske hetaste diskussion. Hon tar konsekvent avstånd från den ökande radikaliseringen som hon så tydligt ser i dagens Sverige.

Hur ska det gå för Pinnebergs? av Hans Fallada (eller Rudolf Ditzen, som var hans verkliga namn) är en riktigt gammal goding. Den skrevs redan 1932 och skildrar en ung familjs strävan i stark motvind med arbetslöshet och fattigdom för att försörja sig och leva ett anständigt liv. Boken utspelar sig i Weimarrepublikens sista tid och nazisternas gryende rörelse  börjar märkas. Författarens eget öde är också intressant. Han levde kvar i Tyskland under hela kriget och hans liv kantades av missbruk, självmordsförsök och kriminalitet. Boken finns i nyutgåva och som pocket.

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson är en gripande berättelse om högaktuella frågor om flyktingar, utanförskap och romers utsatthet. Jag tycker Majgull Axelsson är en enastående författare och flera av hennes böcker följer med i tankarna långt efter att den är utläst. Men kanske är den här boken den allra bästa? Ett läsmåste!

Dessutom har jag utsatt mina barn för en del högläsning också. Eftersom vi tillbringade en vecka på Österlen fick  jag för mig att läsa Bombi Bitt och jag. Den läste jag själv som barn och gillade mycket. Och den håller än. Jag får göra om språket lite för det är lite daterat och riskerar att blockera hela berättelse om barnen måste förhålla sig till en massa ”togo vi” och ”kommo till”. Oj, vilken berättare han var – Fritiof Nilsson Piraten! Man kan riktigt se framför sig hur Vricklund kämpar med ålen och lite längre fram hur kyrkan ter sig en sen kväll när kyrksilvret ska säkras enligt Bombi Bitts geniala plan.

I övrigt läser jag en del intressanta utredningar och annat jobbnyttigt som jag lagrar i minnet för höstens initiativ och politiska ställningstaganden. Men dessa texter besparar jag er, det är ju ändå fortfarande sommar och kanske lite semester kvar?!

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821