maj 05, 2024
Sjukvård & hälsa

SöS får nytt kök. Äntligen!

Turerna har varit många men nu blir det äntligen ett sjukhuskök på SöS. Det möjliggör flexibla kostlösningar – och därigenom bra måltider för alla patienter. Egna tillagningskök är en viktig del av moderna sjukhus och en modern sjukvård. Jag är så glad att köket snart kan förverkligas att jag bjuder på en tokig hattbild på bloggen.

Maten i vården är något jag har ägnat både kraft och tid åt under min tid i landstinget. Som ansvarig politiker har jag velat lyfta patientmaten av två anledningar: Dels för att maten – och måltiderna – i sig är viktiga. Dels för att det är ett så tydligt exempel på att en bra och modern vård omfattar mycket mer än det rent medicinska och tekniska. Ett bra bemötande, en trivsam miljö, kulturinslag framför allt för barn och de som ligger på sjukhus länge – och så god mat, serverad på ett tilltalande sätt, som väcker aptiten och matlusten: det är inget konstigt för människor som inte är på sjukhus. Varför skulle det inte gälla även när några av samma människor behöver sjukhusvård? Särskilt som det sannolikt bidrar till ett bättre vårdresultat.

Förra mandatperioden genomförde vi måltidslyftet. Att se maten och hela måltiden som en viktig del av vården var huvudfrågan. Vi sade nej till storskaliga lösningar och stora centrala upphandlingar. Istället ville vi att varje sjukhus och vårdgivare skulle skapa de bästa måltiderna för sina patienter, utifrån sina förutsättningar. Flexibilitet – för att kunna anpassa sig till patienters val, önskemål och behov – var också vägledande.

En förutsättning för flexibilitet och lokala måltidslösningar är förstås att man har ett eget kök. Annars har man från början valt vägen att köpa in all mat utifrån. Detta viktiga ställningstagande ledde till ett beslut om att också bygga ett tillagningskök för Nya Karolinska i Solna. Och det ledde till att Södersjukhuset skulle få ett eget kök.

Södersjukhuset hör till dem som har arbetat allra mest målmedvetet med patientmaten och måltiderna. I dag dras man med en oflexibel och föråldrad lösning, där varmhållen mat körs upp med lastbil från Rosenlundsköket. Nu ville man istället skapa möjligheter att erbjuda patienter ett individuellt anpassat utbud – både utifrån tycke och smak, och utifrån medicinska behov, t ex med läckra och extra energiladdade smårätter för patienter med dålig aptit och risk för undernäring. Man samarbetar med den välrenommerade kocken Markus Aujulay.

Beslutet om ett nytt kök på Södersjukhuset har tyvärr dragit ut på tiden. Olika förslag har prövats och förkastats. Jag och vi i Liberalerna har stundtals känt en hel del frustration, ska medges; en känsla av att måltidsfrågorna inte tas på det allvar de förtjänar. På Södersjukhuset, som ju genomgår en stor ombyggnad och modernisering, har man också fått vänta alldeles för länge. Men nu är beslutet klart! Landstingets fastighetsbolag Locum beslutade i förra veckan om en investering på knappt 40 miljoner kronor. Köket placeras centralt i sjukhuset. Äntligen kommer SöS personal få förutsättningarna ett erbjuda god mat, och goda måltider. Till alla patienter. Efter vars och ens behov.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821