juni 06, 2024
S:t Eriks ögonsjukhus
Sjukvård & hälsa

S:t Eriks – världsledande ögonsjukhus

I Stockholm finns Sveriges enda specialiserade ögonsjukhus. På S:t Eriks ögonsjukhus får stockholmarna ögonsjukvård i världsklass.

På Kungsholmen, inte långt från landstingshuset där jag har min arbetsplats, ligger S:t Eriks ögonsjukhus. Det är det enda sjukhuset i Sverige som är inriktat på ett enda organ – ögat. S:t Eriks ögonsjukhus erbjuder både planerad och akut ögonsjukvård. Här bedrivs även högkvalitativ forskning och utbildning av framtidens ögonläkare, ögonsjuksköterskor, ortoptister (som arbetar med skelning) och optiker.

I veckan gjorde jag ett studiebesök på S:t Eriks ögonsjukhus. Jag fick se flera av sjukhusets mottagningar, bland annat onkologen, barnögonvården och operationsavdelningen. De flesta patienter som opereras på S:t Eriks ögonsjukhus får komma hem samma dag, men här finns 16 vårdplatser för dem som behöver stanna över natten. Till akutmottagningen kommer omkring 35 000 patienter årligen. 94 procent har en vistelsetid på max 4 timmar, vilket är en bra bit över målet, som är 87 procent.

Anna Starbrink. S:t Eriks ögonsjukhus 140428
Studiebesök på operationsavdelningar ställer krav på särskild klädsel.

En av de vanligaste ögonsjukdomarna är grå starr eller katarakt, som är den medicinska termen. Det drabbar hälften av alla som fyllt 65 år, och 80 procent av dem som fyllt 75. Grön starr innebär att ögats lins blir grumlig, och synen blir allt sämre. Jag fick se ett filmklipp av en kataraktoperation – lite obehagligt att se de vassa instrumenten skära i ögat, men imponerande hur säker kirurgen var och hur snabbt operationen gick. Varje år utförs omkring 4 300 grå starr-operationer på S:t Eriks ögonsjukhus.

Jag fick också en inblick i vilka imponerade framsteg som görs inom forskningen. År 2007 kom ett helt nytt läkemedels, som används mot sjukdomar på ögats gula fläck. Tack vare detta läkemedel kan sjukdomsförloppet hejdas, och därmed kan man också hindra att patientens syn försämras eller försvinner helt. Nackdelen är att läkemedlet är dyrt – det står ensamt för 64 procent av S:t Eriks läkemedelskostnader. Samtidigt innebär det ju en radikal förbättring av livskvaliteten för patienterna – att få behålla sin syn går knappast att mäta i pengar.

Eftersom S:t Eriks ögonsjukhus är unikt i Sverige så gör man kvalitetsjämförelser med sjukhus i andra länder, bl.a. Storbritannien och Australien. S:t Eriks står sig bra i jämförelserna, vilket visar att vi i Stockholm verkligen har ett världsledande ögonsjukhus – en verksamhet att vara stolta över!

Här får vi se hur arbetet planeras med modern teknik.
Här får vi se hur arbetet planeras med modern teknik.
Kataraktoperation. S:t Eriks ögonsjukhus 140428
Här pågår en starroperation.
Medarbetare, Annika Sandström, Anna Starbrink, Anders Boman
Annika Sandström (M) och jag ser förundrat på när ögat opereras. Våra värdar har sett det förut.
Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821