juli 07, 2024
En teater att vara stolta över
Kultur

Stadsteater med kvalitet

Vi stockholmare har anledning att vara stolta över vår stadsteater. Det är viktigt att den har både kvalitet och räckvidd, och även musikaler ska kunna ingå i programmet.

Jag gillar verkligen teater och jag går så ofta jag kan, även om det känns som alltför sällan. En del besök har jag i alla fall planerat för våren. Inte minst Stockholms stadsteater har ett lockande program.

Idag läste jag i DN (ej på nätet) att Rickard Wessman som är kulturpolitiker i landstinget för Moderaterna angriper Stadsteatern och kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP). Han gillar inte att teatern ger musikaler. Wessman tycker ägardirektiven till teatern är för slappa och borde styras upp så att den konstnärliga kvaliteten blir tydligare. Men ägardirektiven är tydliga. Själva portalmeningen lyder: ”Stockholms Stadsteater AB ska erbjuda teater av hög konstnärlig kvalitet.”

Moderat vill stoppa musikaler på Stadsteatern

Min enkla uppfattning är att Stadsteatern håller hög konstnärlig nivå idag. Det räcker att snabbt ögna igenom programmet så hittar man väldigt mycket intressant i en bra mix mellan bredd och spets, det stora och det smala. Kvalitet kan aldrig vara en fråga om genre. Bra musikal är bra musikal, tänker jag.

Wessman säger också att stjärnor som Peter Jöback och Lisa Nilsson inte bör få verka på Stadsteatern eftersom de inte behöver skattesubentioner för att dra publik. Det framgår inte om han har samma synpunkt på en annan starkt lysande stjärna – Helena Bergström – som snart gör entré på Stadsteaterns stora scen i Körsbärsträdgården.

Det finns anledning för stockholmare att vara stolta över vår teater. Den når nu en större publik än någonsin, och publiken kommer från många andra delar av Stockholmsregionen och Sverige än bara Stockholms stad. Det är viktigt att teatern har både kvalitet och räckvidd. Stadsteatern ska inte göra privatteatrarnas föreställningar. Men den ska göra bra teater och i det kan förstås bra musikaler ingå – inte på privatteaterns vis, men på stadsteaterns eget sätt. Musikalen Sweeney Todd har inte satts upp i Sverige på över 30 år och därmed har publiken inte haft möjlighet att se den förrän nu.

Som liberal kulturpolitiker vill jag främja kulturen genom att bidra till god jordmån i form av ekonomiska resurser och infrastruktur. Jag vill alltid försvara det fria ordet och konstnärens frihet. Att döma ut en teateruppsättning som inte bra nog för en teater långt innan den ens haft premiär vore mig främmande. Som teaterintresserad publik väljer jag gärna Stadsteatern som erbjuder så många olika upplevelser. Jag ser också fram emot att se vad som kan komma ut av fusionen mellan Kulturhuset och Stadsteatern.

Den som vill läsa mer om Stadsteatern kan läsa på Rasmus Jonlunds eller Madeleine Sjöstedts bloggar.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821