september 09, 2023
Jan Björklund (L) och Anna Starbrink (L)
Sjukvård & hälsa

Stärk friheten för Sveriges patienter – Liberalernas nya sjukvårdspolitik

Sveriges patienter har rätt att förvänta sig mer av vården. Vård i tid, bra bemötande och möjlighet att kommunicera med vården med modern teknik. Det borde vara självklarheter i en modern vård. Liksom att alla som jobbar i vården får goda villkor, och möjlighet att arbeta på toppen av sin förmåga!

Idag presenterade jag, tillsammans med Jan Björklund, förslag till ny sjukvårdspolitik. Förslagen kommer från Liberalernas sjukvårdsgrupp, som är den del av partiets Välfärdskommission.

Vi föreslår att minst fem sjukhus till i landet ska drivas av en privat eller idéburen aktör. Vi vill återinföra vårdbiträden som kan avlasta undersköterskornas arbetssituation. Vi tycker att ett system med fastläkare, där varje invånare kan välja en fast läkarkontakt, och där varje läkare ansvarar för sina patienter, ska införas. Dessutom vill vi att vårdgivare ska vara skyldiga att erbjuda en lika bra digital som fysisk tillgänglighet. Självklart ska du kunna kommunicera med vården digitalt, och självklart ska vården som andra viktiga samhällstjänster erbjuda moderna, smarta e-tjänster!

Sjukvårdsprogrammet innehåller en rad förslag för bättre vård. Fler privata alternativ för in nya idéer kring organisation och ger vårdpersonalen fler möjliga arbetsgivare. Förslagen ökar också patientens makt, stärker primärvården och stärker digitaliseringens roll i vården.

”Du som patient har rätt att förvänta dig mer av vården. Du som arbetar eller kan tänka dig att arbeta i vården har rätt att förvänta dig mer av din nuvarande eller kommande arbetsgivare.

Vi liberaler kommer att återkomma med fler sjukvårdspolitiska förslag. Vi är fast beslutna att leverera förbättringar som stärker friheten för Sveriges patienter.”

Läs gärna mer om våra förslag på DN Debatt

Och titta på min film där jag berättar mer

 

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823