september 09, 2021
Framtidsbudget för Stockholms läns landsting.

Igår presenterade Alliansens gruppledare i landstinget vårt förslag till budget för 2014. Det är en stark budget med tydlig hälsoprofil. Vi kommer att ta flera viktiga steg framåt för att utveckla hälso- och sjukvården. Budgeten innehåller bland annat rekordinvesteringar i framtidens sjukvård (42 miljarder kronor) och kollektivtrafik (33 miljarder).

Vi satsar 1,8 nya miljarder på hälso- och sjukvårdens budget. Det innebär att sjukvårdsbudgeten uppgår till hela 51 miljarder kronor. Ett viktigt inslag i sjukvårdspolitiken är förstås kvalitet och valfrihet för patienterna. För oss i Folkpartiet är det också självklart att jobba för att utveckla psykiatrin som får mer pengar än andra områden 2014. Det blir också fler mottagningar för hälsa för de som har ett riskbruk av alkohol. Vi har också utrymme att öka insatserna för barn och familjer vid psykisk sjukdom och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Dessutom satsar vi på fler psykologer på vårdcentralerna, det kan bli ett riktigt lyft för många människor som behöver dessa insatser på ett smidigt och lättillgängligt sätt.

E-hälsa blir allt viktigare och nu vill vi ser många fler smarta tjänster som underlättar för patienter och personal, t ex möjlighet att direktboka tid via Mina Vårdkontakter hos husläkarmottagningar, barnavårdcentraler, mödravårdcentraler och ungdomsmottagningar, samt om- och avboka hos samtliga vårdgivare. 2014 ska också alla patienter kunna följa sina remisser, för att veta var den befinner sig i vården.

En viktig satsning i budgeten har jag redan berättat om, nämligen på personalområdet. Läs mer om det i tidigare inlägg om bland annat sjuksköterskelyftet.

Inom kollektivtrafiken satsas det också på att rusta och bygga ut. Vi satsar förstås också på  kulturen. Det är en hjärtefråga för mig och och folkpartiet. Jag återkommer till detta framöver. Jag återkommer till detta framöver.

Du kan läsa mer om Framtidens hälso- och sjukvård här.

Läs också Birgitta Rydbergs blogg om budgeten.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1725