oktober 10, 2023
Filminspelning
Kultur

STHLM DEBUT – miljonsatsning på filmtalanger

Kulturnämnden har beslutat att göra en viktig satsning på unga filmtalanger. Totalt satsar kulturnämnden 1,6 miljoner kronor i ett tvåårigt projekt. Syftet är att ge några unga begåvade filmskapare möjlighet att utvecklas i sitt konstnärskap och få chansen att göra långfilm.

Projektet är ett samarbete mellan Stockholms läns landsting och Filmregionen i Stockholm-Mälardalen. På sikt hoppas vi att flera aktörer – kommuner, andra landsting med flera – vill engagera sig.

Filmen är en strategisk satsning för Stockholmsregionens framtid med kreativa näringar. Framgångsrik film i Stockholm kräver duktiga filmskapare. STHLM DEBUT ska hjälpa talangfulla unga filmare att kunna bli professionella regissörer eller producenter. Vi kommer genom STHLM DEBUT att stödja unga filmare med kompetenshöjning, både konstnärligt och som entreprenörer. Nya visningsplattformar kommer att prövas. Dessutom ingår projektstöd för att unga filmare ska kunna göra långfilmsdebut. Jag ser detta som ett viktigt led i att utveckla både filmskapandet i regionen och utveckla samarbetet mellan olika aktörer. En viktig sådan aktör är Stockholms Filmfestival, som jag önskar får en viktig roll att spela för de yngre talangerna.

I landstingets budget för 2013 har vi givit kulturnämnden i uppdrag att utreda hur vi kan fördjupa samarbetet med Filmregionen Stockholm/Mälardalen. Det blir nästa utvecklingsområde som vi tar oss an på filmområdet.

Här hittar ni underlaget för kulturnämndens beslut om STHLM DEBUT

Läs gärna vad Anders Ekegren, ordförande i Filmregionen skriver om satsningen här. Film Stockholm uppmärksammar satsningen här.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823