september 09, 2023
Filminspelning

Igår klippte jag band (eller en bit film) och invigde därmed landstingets nya satsning på unga filmtalanger. Det är ett projekt som vi från landstingets sida samarbetar med Filmregionen Stockholm-Mälardalen. Stockholms Filmfestival är också en viktig medverkande aktör och det kändes särskilt bra att få sparka igång projektet under Filmfestivalen som pågår just nu.

Genom STHLM Debut får några talangfulla unga filmarna i länet en möjlighet att ta nästa kliv som förhoppningsvis leder in i den professionella filmvärlden.

Det finns ett stort intresse för film i vårt län och filmbranschen växer med rekordfart. Aktörerna är många. Stockholm filmfestival har framgångsrikt satt Stockholm på den internationella filmkartan. Filmregion Mälardalen har förbättrat förutsättningar för att finansiera film i regionen och bidrar till att göra huvudstadsregionen till ett viktigt centrum för filmbranschen i Sverige. Stockholms läns landsting stöder filmutvecklingen i länet och har framför allt riktat in sig på att stöda unga talanger. Genom Film Stockholm och Filmbasen gör vi det möjligt för barn- och unga i länet att göra film. Ett av målen har varit att skapa spets genom att stimulera bredd.

Utvecklingen har gått snabbt och vi har redan en tid kunnat se att det uppstått ett glapp. Vi har inte fullt ut kunnat ge våra unga talangfulla semiprofessionella filmare det stöd de har behövt för att ta det avgörande klivet, in i den professionella filmbranschen.

Behovet av att fördjupa sitt konstnärliga uttryck, insikter om värdet av kunskap om finansiering och entreprenörskap är några av de bitar vi nu vill tillföra genom STHLM Debut. Nu gör vi något stort tillsammans. Genom att de ledande aktörerna i filmbranschen samverkar så kommer de offentliga medel som finns till buds att kunna användas på bästa sätt.

Här är jag tillsammans Filmregionens ordförande Anders Ekegren och Filmfestivalens VD Git Scheynius:

20121113-103134.jpg

Läs gärna Anders Ekegrens blogg

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823