maj 05, 2024
Marcus Aujalay
Sjukvård & hälsa

Stjärnkock lyfter patientmaten på SÖS

Södersjukhuset har höga ambitioner för patientmåltiderna. I höstas bestämde man sig för att inrätta ett eget tillagningskök, och nu har man inlett ett samarbete med välkände kocken Markus Aujalay för att kunna erbjuda patienterna mat som ger en känsla av hemlagat, med stor valfrihet mellan olika rätter och flexibla mattider.

På den här filmen berättar Markus Aujalay om sina tankar kring patientmaten:

En del av inspirationen till måltidsarbetet kommer från den studieresa till Danmark och Skåne som produktionsutskottet gjorde i höstas. Där deltog även en representant från Södersjukhuset. Det är roligt att se att det kunskapsutbyte som gjordes där kan komma till nytta för patienterna på SÖS.

Det är också roligt att Södersjukhuset inte bara nöjer sig med bra mat till sina egna patienter. Nu utmanar SÖS nämligen övriga sjukhuskök i Sverige om bästa patientmaten 2015. Det ska bli kul att se om någon vågar anta den utmaningen!

Södersjukhuset berättar själva om sin nya matsatsning här och här. DN skriver om det här och här. Södersjukhuset anordnar även ett seminarium i Almedalen om patientmaten, läs här.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821