april 04, 2024
Sjukvård. Stetoskop.
Sjukvård & hälsa

Stockholm ska hålla emot när regeringen vill inskränka valfriheten

Nu bekänner den nya regeringen färg om valfriheten i välfärden: det är ren vänsterpolitik – redan innan Stefan Löfven har förhandlat ihop sig med Jonas Sjöstedt som ju vill se ett totalt vinstförbud.

Socialdemokraterna verkar välja Vänsterpartiets inskränkta syn på privata intressen hellre än att se hur privata aktörer, ofta kvinnliga småföretagare, med stort engagemang bidrar till kvalitet och utveckling i vården. Detta framgår tydligt av den regeringsförklaring som Stefan Löfven läste upp i riksdagen idag. Där sade han bland annat att lagen om valfrihetssystem ska avskaffas i primärvården och att privata vårdgivare kommer att möta olika inskränkningar. Det blir alltså upp till politiker i landsting och regioner att ta sig rätten att avskaffa valfriheten i primärvården.

I Stockholms län är det över en miljon invånare som har valt en husläkarmottagning som inte drivs av landstinget. Tiotusentals har valt privata mödravårdscentraler, logopeder, höftledskirurger eller någon av alla de andra engagerade aktörer vi har i Stockholmsvården. Det viktiga är inte driftsformen utan att de har kunnat välja själva – och att det finns något att välja på. Stockholmarna har vant sig vid valfriheten och de uppskattar den – det kommer Stefan Löfven och hans vänsterkompisar att upptäcka.

Folkpartiet och Stockholms läns landsting kommer inte att ge efter för valfrihetens fiender. Vi kommer att bjuda motstånd mot dem som vill låta politiker, hellre än patienter, bestämma. Vi ska fortsätta att driva valfriheten framåt och jag kan bara beklaga att vår nya statsminister vill ta så stora steg tillbaka.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821