juli 07, 2024
BB Sophia
Sjukvård & hälsa

Stockholms nyaste BB bygger på medarbetarnas kunskaper

I början av mars öppnade en ny förlossningsklinik i Stockholm när BB Sophia slog upp portarna. Sedan dess har 1.500 barn kommit till världen här, och igår fick jag tillfälle att göra ett studiebesök i den fina verksamheten.

BB Sophia har byggts utifrån medarbetarnas idéer om hur verksamheten ska bedrivas. Det innebär till exempel att de olika våningsplanen har likadan planlösning så att det är lätt att hitta oavsett var i huset man befinner sig. Teknisk utrustning har i möjligaste mån dolts bakom skåpsluckor för att skapa en lugnare miljö med mindre ”sjukhuskänsla”. I förlossningsrummen finns stora badkar där mammorna kan koppla av i väntan på att förlossningen kommer igång. Detta, och mycket mera, fick jag veta under ett givande studiebesök på BB Sophia igår. Vi var fyra landstingspolitiker från Folkpartiet som togs emot och visades runt av vd Harald Almström och vårdcheferna Gudrun Abascal och Linda Olin.

BB Sophias vd Harald Almström visar en operationssal för oss besökare från Folkpartiet: Birgitta Rydberg, Cecilia Elving, Amelie Tarschys Ingre och jag.
BB Sophias vd Harald Almström visar en operationssal för oss besökare från Folkpartiet: Birgitta Rydberg, Cecilia Elving, Amelie Tarschys Ingre och jag.

Kontinuitet är viktigt på BB Sophia. Vid vård både före och efter förlossningen får man som patient träffa samma personalgrupp, vilket är mycket uppskattad. En annan fördel med detta arbetssätt är att det breddar personalens kompetens genom att man får jobba både med förlossnings- och eftervård.

Nödvändig, men inte så vacker, teknik döljs bakom skåpsluckor.
Nödvändig, men inte så vacker, teknik döljs bakom skåpsluckor.

Inför att BB Sophia skulle starta försökte en del göra gällande att patientsäkerheten skulle bli mindre god, vilket tillbakavisats av landstingets medicinska expertis. Klinikens ledning menar att erfarenheterna hittills talar för att BB Sophia har en bra kapacitet att hantera kritiska situationer. Som mest har fyra akuta kejsarsnitt utförts på en kväll/natt. Om mamman drabbas av en större blödning finns en egen bloddepå att tillgå, och operationsresurser finns förstås också.

Mitt intryck är att BB Sophia bedriver en genomtänkt och modern förlossningsverksamhet med starkt patientfokus. Man har dessutom många tankar kring hur verksamheten skulle kunna utvecklas ytterligare och jag tycker detta visar på värdet av att det finns en mångfald av aktörer inom hälso- och sjukvården. Hela vården mår bra av att många idéer får en chans att utvecklas!

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821