oktober 10, 2024
Sjukvård & hälsa

Stöd som kan hindra självmord

Ibland mår människor så fruktansvärt dåligt att de ser döden som en utväg. Det är en tragedi som är svår att leva med för dem som blir kvar, och en fruktansvärd förlust för de närstående. Jag har några gånger i mitt liv sett personer i min närhet sjunka ner i det allra svåraste, och för en vän ledde depressionen till döden. Jag minns henne som så ung, glad, framgångsrik och vacker. Men depression kan drabba oss alla. Och då måste hjälpen finnas.

Om du är en av dem som mår sådär dåligt, eller är det någon i din närhet det handlar om ska du inte tveka att kontakta vården. Ring 1177, och om läget är akut är det 112 som gäller.

2015 påbörjade Region Stockholm ett projekt med en psykiatrisk ambulans som åkte på utryckningar där det behövdes en akut psykiatrisk bedömning. Ambulansen blev snabbt mycket framgångsrik i sitt arbete och sedan 2017 är den en del av den ordinarie prehospitala vården i Stockholm och åker på nästan 200 utryckningar per månad. Många patienter kan få hjälp direkt på plats och behöver således inte åka till någon mottagning men lite mer än en fjärdedel av patienterna transporteras till den psykiatriska akutmottagningen vid S:t Görans sjukhus för att kunna få akut hjälp. Jag är väldigt stolt över den psykiatriska ambulansen som gör ett väldigt viktigt arbete med att hjälpa människor när de mår som allra sämst. Jag skulle också säga att ambulansen är särskilt viktig ett år som detta när allt fler människor mår dåligt på grund av pandemin och dess effekter. Senast igår rapporterade Sveriges Radio om att det är en stor ökning av samtal om självmord till SOS Alarm under 2020 jämfört med tidigare år. Det märker även vi i Region Stockholm och därför kommer den psykiatriska ambulansen förstärkas med ytterligare en enhet mellan december 2020 till och med februari 2021. Förhoppningen är att fler människor kommer kunna få vård så att de kan må bättre.

När det gäller suicidpreventivt arbete har vi under året även antagit en strategi för suicidprevention som beskriver hur Region Stockholm ska arbeta för att förhindra suicid. Utifrån strategin kan verksamheter som är berörda ta fram egna handlingsplaner. Första linjens psykiska hälsa, som jag skrivit om tidigare, kommer vara otroligt viktigt för att kunna fånga upp personer som mår psykiskt dåligt. Många kommer behandlas inom första linjen medans andra kommer fångas upp och remitteras vidare till specialistpsykiatrin där de kan få rätt vård.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821