juli 07, 2024

Jag är socialliberal kandidat till riksdagen. För mig är människors frihet störst av allt. Det betyder att var och en måste få forma sitt eget liv och älska vem man vill. HBTQI-personer ska kunna leva liv helt utan diskriminering.

HBT-Liberalerna har nu presenterat sina regnbågskandidater i höstens val, både hbtqi-personer och allierade. Och jag är en av dem!🏳️‍🌈

Stolt regnbågskandidat

Jag tar ställning för varje människas rätt att välja sitt liv och söka sin lycka. Om jag kommer in i riksdagen i höst vill jag arbeta för att stärka friheten och bekämpa olika former av förtryck både här hemma och internationellt.

Här är några frågor som jag särskilt vill lyfta fram:

👩‍👩‍👧‍👦👪👨‍👩‍👧 Mina barn är viktigast för mig. Möjligheten att få uppleva lyckan att få bilda familj behöver omfatta fler. Därför säger jag ja till värdgraviditeter utan ekonomisk vinning.

🏥👩🏻‍⚕️🧑🏼‍⚕️ En jämlik vård för alla är en politiskt hjärtefråga för mig. Jag vill att vården för transpersoner utvecklas och bli nationellt högspecialiserad. Det ska inte spela någon roll var i landet du bor för tillgången till könsbekräftande vård. Alla ska få ett gott bemötande i sjukvården.

🏳️‍🌈🛂🚫Alla former av omvändelseterapi ska förbjudas. Hedersförtryck ska bekämpas. Och hbtqi-personers rättigheter och skyddsbehov måste väga särskilt tungt i asylprocesser.

🌏🏳️‍🌈🏳️‍⚧️Stöd Ukrainas hbtqi-personer. Bland annat behövs insatser för att ge hiv-bärare läkemedelsbehandling. Med 260 000 hiv-positiva är landet inte bara Europas, utan ett av världens mest hiv-drabbade länder. Läs gärna en artikel som jag, Barbro Westerholm och Ingemar Eklund skriv om detta. Jag vill också att anslaget till internationellt demokratibistånd för stöd åt hbt-personers rättigheter ska utökas.

🏳️‍⚧️🧔🏼👩🏼‍🦰🧔🏽‍♀️En ny könstillhörighetslag måste komma på plats, en frihetsreform som ger transpersoner ökad rätt att få bestämma över sina liv. Regeringen har svikit sitt löfte. Men vi ska inte ge upp! Läs en utmärkt artikel i QX som flera representanter för HBT-Liberalerna står bakom. Jag instämmer till fullo!

🧑‍⚖️⚖️Stärk skyddet för hbtqi-personer. Inför ett grundlagsskydd mot diskriminering på grund av könsidentitet och könsuttryck. Och inkludera personer med intersexvariationer i flera betydelsefulla lagstiftningar, till exempel diskrimineringslagen och hetslagstiftningen.

Snart är det äntligen dags för PRIDE igen. Kom du också! 6 augusti i Stockholm är paraden.

Jag upplever att samhällsklimatet hårdnar och att människor som redan är utsatta drabbas hårt av detta. Det kan jag inte acceptera. Tvärt om! Jag vill göra vad jag kan för att öka friheten och stärka människors rättigheter att leva fritt från förtryck och diskriminering. Det vill jag markera genom att delta i Stockholm Pride. Tillsammans med Barbro Westerholm och Facundo Unia ska jag hålla ett seminarium om en ny könstillhörighetslag. Pride är mycket allvar, men det är också en glad fest där vi firar just friheten och kärleken.

Viktigt budskap på ikonen Barbro Westerholms rygg. Pride 2018.
Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821