september 09, 2023
Sjukvård & hälsa

Stoppa kvacksalveriet i psykvården

Kvacksalveriet måste stoppas, och den stora markknaden för psykologiska tjänster och ”behandling” av psykisk ohälsa behöver regleras. Det skriver idag Lars Ahlin och Lise-Lotte Risö Bergerlind, ordförande i Sveriges Psykologförbund respektive Svenska psykiatriska föreningen, på SvD Brännpunkt.
 
Detta är en fråga som vi i Folkpartiet också lyft i flera sammanhang. Att skydda psykiskt sköra personer från kvacksalveri är en av punkterna i vårt sjukvårdspolitiska program. I dag kan vem som helst efter några dagars utbildning kalla sig för terapeut och ge behandling mot psykisk ohälsa. Risken är stor att psykiskt instabila personer far illa och inte får adekvat behandling.
 
Se gärna mina tidigare blogginlägg här och här, samt en debattartikel jag skrivit tillsammans med Barbro Westerholm, där vi kräver stopp för flum och humbug i psykvården.
 
”Vem som helst får i dag behandla och ställa diagnos vid psykisk sjukdom. Allmänhetens skydd mot oetisk och ofta skadlig användning av psykologisk och psykiatrisk kunskap är mycket bristfällig”, skriver Ahlin och Risö Bergerlind i sitt debattinlägg. ”Patienter som utsätts för alternativa behandlingar riskerar att inte få den hjälp de behöver och till och med skadas.”
 
Författarna har helt rätt. Jag tycker inte det är okej att vi låter kvacksalvare och humbugdoktorer fortsätta lura psykiskt sköra patienter. Kravet på sjukvårdslegitimation måste gälla även behandling av psykiska tillstånd!

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823