oktober 10, 2023

550 kvinnor i Sverige drabbas varje år av livmoderhalscancer. 150 kvinnor dör av sjukdomen. Många av de dom drabbas är unga. Livmoderhalscancer är en av de vanligaste och farligaste cancerformerna och måste bekämpas.

Målet är att vi på sikt ska kunna utrota livmoderhalscancer. Då krävs att fler kvinnor deltar i screening och framför allt att så många unga som möjligt vaccinerar sig.

Sedan 2012 har Sverige HPV-vaccin med i vaccinationsprogrammet för flickor i årskurs 5 och 6. Det ger ett gott skydd för dagens unga. Nu ska vi se till att de unga kvinnor som gick i femman åren innan vaccinationen påbörjades också erbjuds vaccinet i Stockholm. Samtidigt fortsätter vi screeningptogrammet och erbjuder enkla hemtest.

Vi kommer med start hösten 2021 erbjuda alla kvinnor mellan 21–26 år, som inte omfattats av vaccinationsprogrammet som barn, en catch-up-vaccination. Stockholm tar täten för att utrota livmoderhalscancer. Vaccin mot HPV räddar liv.

Att Region Stockholm, som först i landet, genomför utökad vaccination är ett viktigt steg för att utrota sjukdomen. Vi hakar därmed på WHO:s mål om global utrotning av livmoderhalscancer

Vaccinationen kommer att ske i samarbete mellan Karolinska universitetssjukhuset och Regionalt cancercentrum (RCC).

I Regionen Stockholm har vi bestämt oss för att trycka tillbaka sjukdomen. Det är en viktig insats för kvinnors hälsa. För mig som liberal är hälsa en viktig frihetsfråga som stärker individen.

Läs min och kollegornas i den blågröna koalitionen artikel i Altinget.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823