juli 07, 2024
Nu har tydligen regeringen repat lite mod efter höstens misslyckade försök att stoppa framgångsrika, privata aktörer i hälso- och sjukvården. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström vill införa en nya stopplag som hindrar framgångssjukhus som S:t Göran i Stockholm att få fler efterföljare. Att de levererar lika bra eller bättre vård till nöjdare patienter och har nöjdare medarbetare och dessutom kostar mindre för skattebetalarna är tydligen inget att bry sig om.

Socialdemokraterna hoppas också att fler vårdval hindras. Det är bedrövligt. Självklart ska vi eftersträva att fler får välja vård själva och att många olika aktörer får bidra till hälso- och sjukvården i Stockholm och resten av landet. Över 1 miljon stockholmare har idag en privat husläkarmottagning. drygt 17 000 kvinnor har valt privat mödravård. Rätt övermaga pampfasoner av ledande (S)-politiker att överpröva deras val, tycker jag.

I Stockholm ger vi oss inte. Här ska vården präglas av kvalitet, tillgänglighet, mångfald och en strävan att få ut så mycket bra vård som möjligt för varje skattekrona. Därför behöver vi fler som bidrar till vården. Inte färre!

Läs gärna i SvD om Wikströms utspel och mina kommentarer.

Här är en länk till tidigare inlägg om förslaget att låta annan än landstinget driva fler sjukhus. Och är ett inlägg om en jämförelse mellan några akutsjukhus i Stockholm. 

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821