juli 07, 2024
Jämställdhet Liberalerna

Stoppa sexuellt våld – inför samtyckeslag

Vi är många som både upprörs och skräms av den senaste tidens brutala övergrepp och de domar som följt på dessa i svenska domstolar. Idag samlades en stor skara människor på Medis för att visa att vi fått nog.

Vi som var där fick lyssna på många fina och engagerade tal som verkligen berörde. Madeleine Leijonhufvud talade om varför en samtyckeslagstiftning skulle göra skillnad. Hon uppmanade också Moderaterna och Socialdemokraterna att – liksom många andra partier redan gjort – våga ta ställning för en ny lag. Jag hoppas att de ska bli så och jag är övertygad om att det finns engagerade medlemmar och väljare även i dessa partier som tycker förändringen är angelägen.

I Folkpartiet tog vi ställning för samtyckeslagstiftning i höstas på vårt landsmöte och Jan Björklund höll ett starkt tal om jämställdhet där detta tydligt lyftes fram. Det kändes toppen då. Men nu är jag otålig. Riksdagen behöver stifta en ny lag om samtycke så att vi kan få ett bättre verktyg i kampen mot våldtäkter och bidra till att skapa en norm i samhället där våldtäkter inte accepteras och där sexuellt våld eller hotfullhet tas på mycket större allvar än idag. När jag frågat mina kvinnliga vänner och bekanta om de någon gång känt sig rädda eller utsatta så har inte en enda kunnat svara ärligt ”nej aldrig” på den frågan. Det är sorgligt.

En av talarna var Birgitta Ohlsson. (Fotot hamnat lånat av Charlotta Schenholm)
En av talarna var Birgitta Ohlsson. (Fotot har jag t lånat av Charlotta Schenholm)

 

läs mer om manifestationen här: Svd, Aftonbladet, DN

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821