april 04, 2024

Sveriges EU-medlemsskap är ingen självklarhet längre. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet förespråkar ett svenskt utträde, Swexit. Det skulle få förödande konsekvenser, inte minst för Hälso- och sjukvården, och ytterst patienterna.

Ett av brexit-kampanjens största nummer inför folkomröstningen i Storbritannien var att ett EU-utträde skulle spara 350 miljoner pund i veckan, som istället kunde läggas på den engelska sjukvården, NHS. Det var, som så mycket annat i dessa tider av falska nyheter, en ren lögn. Efter folkomröstningen erkände brexit-förespråkarna att detta kanske inte var en sanning de utmålat – men det var så dags. Tyvärr kan de populistiska, lögnaktiga löftena om pengar till vården istället för ”Bryssel” ha spelat en roll i britternas beslut att lämna EU. Låt inte detta upprepas i Sverige.

För patienternas, professionernas och forskningens skull behöver vi tvärtom mer av europeiskt samarbete. Jag skriver i SvD om vad ett svenskt EUutträde kan leda till.

I valrörelsen kommer jag och många andra Liberaler att tala om varför EU-medlemskapet är så viktigt för oss. Jan Björklund och Sverige EU-kommissionär Cecilia Malmström har presenterat en lång rad argument för Sveriges EU-medlemsskap så du finner här.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823