juli 07, 2024
Sjukvård & hälsa

Stopplagen stoppar inte privata sjukhus!

Idag besökte jag Capio S:t Görans sjukhus tillsammans med sjukvårdsminister Gabriel Wikström. Det blev ett givande besök där sjukhusets framgångsrika arbete synliggjordes. Och ett mycket välkommet besked från ministern: den stopplag som han planerar ska bara gälla universitetssjukhus. Därmed ser jag goda möjligheter att låta någon privat aktör driva ännu ett akutsjukhus i Stockholm.

Jag tog initiativ till besöket i våras efter att Gabriel Wikström besökt Danderyds sjukhus och där tydligt markerat att han planerar för en ny stopplag. Syftet med lagen skulle vara att hindra mig och Stockholmslandstinget att fullfölja våra ambitioner att låta fler bidra till hälso- och sjukvården genom att ge ännu privat aktör möjlighet att driva ännu ett akutsjukhus på uppdrag från landstinget. Hans uttalanden då uppmärksammades i media, bland annat  i Svd och Ekot. Idag var beskedet alltså ett annat. Den stopplag han önskar införa ska bara gälla universitetssjukhus. Det är ett mycket bra besked. Då finns inga legala hinder för mig att fortsätta driva frågan om att låta ännu ett akutsjukhus i Stockholms län drivas av någon annan än landstinget.

Det där med stopplag för universitetssjukhus är möjligen inte så meningsfullt att lägga energi på. Så vitt jag vet finns det inga förslag om att privatisera något av landets universitetssjukhus i dagsläget. Det betyder att förslaget är en spark mot en öppen dörr.

Jag har tidigare argumenterat här på bloggen för varför det är önskvärt att flera olika aktörer får möjlighet att bidra till hälso- och sjukvården. Jag har också beskrivit hur framgångsrikt vårt privata sjukhus Capio S:t Göran är i jämförelse med andra akutsjukhus i Stockholm. Jag konstaterar att alla länets akutsjukhus erbjuder bra vård, med S:t Göran sticker ut på ett positivt sätt.

 

 

 

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821