maj 05, 2024
Sjukvård & hälsa

Stort engagemang för bättre sjukhusmat

Även små förändringar kan göra stor skillnad, det är erfarenheten från en avdelning på Karolinska i Huddinge som jag besökte i förra veckan. Där är patienterna numera nöjda med sjukhusmaten.

I fredags fick jag möjlighet att besöka Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, och följa nutritionsansvariga undersköterskan Maj Eriksson när hon förberedde måltiderna för patienterna på hennes avdelning. Här har man i grunden samma måltidslösning som på många andra ställen i länet, det vill säga portionsförpackade rätter som levereras till sjukhuset och tillagas på avdelningarna i särskilda ugnar. Men här har man arbetat mycket med att skapa en bra måltidsupplevelse utifrån den meny som gäller för sjukhuset. Patienterna ger måltiderna gott betyg.

Maj Eriksson, nutritionsansvarig på Karolinska Universitetssjukhuset.
Maj Eriksson, nutritionsansvarig på Karolinska Universitetssjukhuset.

Jag har sedan jag blev landstingsråd arbetat aktivt för att utveckla mat och måltider i vården. Flera viktiga beslut har fattats i landstingsfullmäktige om en ny  måltidsvision och att skapa nya kök på bland annat Nya Karolinska sjukhuset i Solna. Men det räcker förstås inte med politiska beslut. Det krävs också engagerade medarbetare som tar sig an utmaningen att skapa bra måltider för patienter som många gånger mår dåligt och kanske inte har aptiten. Maj Eriksson är en sådan kompetent person och hennes uppgift är att se till att patienterna får bra mat serverad på ett trivsamt sätt. Maj Eriksson är undersköterska och nutritionsansvarig.

Maj Eriksson och Catarina Offe, verksamhetscontroller för kost tog emot mig på sjukhuset och lät mig se och uppleva patientmåltiderna. Det var verkligen roligt att få se ett gott exempel på hur man kan skapa bra måltider. Patienterna får själva välja vad de önskar äta, utifrån men innehållsrik meny. Passar inte dagens rätter går det att få något annat, kanske en omelett eller en bit paj. Maj Eriksson ser till att portionsstorleken anpassas till patientens behov och maten serveras trevligt på  tallrik. Patienterna  kunde välja mellan att äta i sina rum eller i en gemensam matsal.

Här får jag själv prova på sjukhusmaten på Karolinska.
Här får jag själv prova på sjukhusmaten på Karolinska.

I landstingets måltidsvision har vi slagit fast att år 2016 ska alla patienter serveras en ”god, smaklig och näringsriktig mat utifrån deras individuella behov, önskemål och preferenser för att de ska få en positiv måltidsupplevelse”. De engagerade medarbetarna i Huddinge har visat att det går att närma sig visionens målsättningar långt tidigare än så. Jag uppmanar fler avdelningar att låta sig inspireras av det man gjort i Huddinge. Jag ger mig inte, sjukhusmaten ska bli bättre.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821