juli 07, 2024
ASIH ger svårt sjuka patienter livskvalitet
Sjukvård & hälsa

Studiebesök i nytänkande vårdverksamheter

Stockholms läns sjukvårdsområde är det långa namnet på en organisation inom landstinget som driver bl.a. psykiatri, primärvård, geriatrik, hjälpmedelsverksamhet och habilitering. SLSO, som förkortningen lyder, har omkring 11 000 anställda – det är ungefär en fjärdedel av alla som är anställda i landstinget.

SLSO har över 600 olika verksamheter, och igår fick jag besöka två utav dem. Först var jag på Rosenlund, där Habilitering & Hälsa håller till. Här arbetar man för att underlätta vardagen för personer med funktionsnedsättningar.

Lite annorlunda vårdutrustning på Idétorget.

Habilitering & Hälsa är ganska annorlunda jämfört med mycket annat jag sett inom vården. På det så kallade Idétorget var det till exempel fullt med datorer, läsplattor och datorspel – moderna hjälpmedel som hjälper den som har svårt att kommunicera att göra sig förstådd. Föräldrar till barn med funktionsnedsättningar kan även få tips på bra appar och Nintendo-spel via Idétorgets egen blogg.

En fin båt
Vad sägs om en båttur?
En annan intressant verksamhet som drivs av SLSO på Rosenlund är ”händelserikena” Korallen och Lagunen, där barn och vuxna med omfattande funktionshinder kan få nya intryck och sinnesupplevelser i en spännande och lustfylld miljö. Här är miljön så långt från sjukhus man kan tänka sig – i stället är här fullt av leksaker, musikinstrument, kuddar, madrasser och annat som låter, vibrerar eller på andra sätt stimulerar sinnena.

På PUFFA träningscenter.

Efter ett besök på PUFFA träningscenter, som bl.a. är ett fullutrustat gym för rörelsehindrade, bar det av till Fruängen. Där finns ASIH Långbro Park. ASIH står för avancerad sjukvård i hemmet och man erbjuder svårt sjuka patienter kvalificerad vård i hemmet. I stället för att åka till sjukhus för t.ex. provtagning och behandling så utförs detta i trygg hemmiljö. ASIH är en verksamhet som uppskattas väldigt mycket av patienterna, och många blir positivt överraskade av den goda service som erbjuds när läkare och sköterskor gör hembesök. (Läs också vad FP:s landstingsledamot Helena Bargholtz skriver på Sjukvårdsbloggen om ett seminarium som bl.a. handlade om ASIH – klicka här.)

Efter en dag full av intryck var det sedan dags att ta röda linjen in mot stan. Jag har varit ute på många studiebesök i vården, men upphör aldrig att imponeras av det oerhörda engagemang som jag möter på olika håll. Det finns många verksamheter inom landstinget som vi kan vara stolta över!

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821