juli 07, 2024
Stockholms läns landsting

Studiebesök i psykiatri och primärvård

Idag har jag varit på besök i två av landstingets viktiga och spännande verksamheter. Först åkte jag till S:t Göransområdet och Norra Stockholms psykiatri, som drivs av SLSO. Deras psykiatriska länsakut tar emot ungefär 14 000 patienter om året, vilket motsvarar akutmottagningen på ett normalstort länssjukhus.

På området finns både öppen- och slutenvård och jag fick tillfälle att besöka ett antal vårdavdelningar. Personalen gör förstås ett fantastiskt jobb med att ta hand om alla de som lider av psykisk ohälsa och psykiska sjukdomar, men lokalsituationen skulle onekligen behöva förbättras. En del byggnader har ganska många år på nacken.

Efter besöket på psykiatrin åkte vi till Liljeholmens vårdcentral. De har den fiffiga devisen ”Vi ser ljust på din hälsa” och ljust var det även i den alldeles nybyggda akademiska delen. Liljeholmen är nämligen en av fyra s.k. akademiska vårdcentraler, AVC. Konceptet bygger på att flytta forskningen närmare personal och vårdstudenter. Det ska bli spännande att följa AVC:ernas arbete och i framtiden ta del av den verksamhetsnära forskningens resultat! (Du kan läsa mer om AVC på Cefams hemsida.)

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821