juli 07, 2024
Sjukvård & hälsa

Studiebesök och provsmakning av sjukhusmat

Vilken mat som serveras på sjukhusen är en fråga som engagerar många, och idag gjorde jag ett studiebesök hos företaget Medirest, som levererar mat åt bl.a. S:t Görans sjukhus och psykiatriska avdelningen på Löwenströmska sjukhuset.

Tillsammans med Michael Signäs, chef på Medirest, i funktionell, men inte särskilt vacker, utstyrsel.
Tillsammans med Michael Signäs, chef på Medirest, i funktionell, men inte särskilt vacker, utstyrsel.

Matportionerna görs i ordning i företagets nybyggda anläggning i Rotebro, där chefen Michael Signäs gav mig en rundtur. Innan jul var jag på besök hos en annan matleverantör, Sodexo, och precis som där gällde att man var tvungen att ta på sig en föga smickrande outfit för att få tillträde till de utrymmen där mat hanteras.

Efter visningen bjöds vi på ”sjukhuslunch”. Jag fick välja mellan kyckling med gräddsås eller laxfilé med hollandaisesås (jag valde kyckling). Patienterna på sjukhusen har dock möjlighet att välja mellan tolv olika rätter.

Sjukhusmat hos Medirest.
Sjukhusmat hos Medirest.

Förutom lärorik rundvandring och god lunch blev det förstås samtal om sjukhusmåltider och hur de kan utvecklas, både för att göra patienterna mer nöjda och ur ett hållbarhetsperspektiv. Intresset för dessa frågor är stort även hos leverantörerna och jag hoppas vi kan dra nytta av deras erfarenheter i den måltidsutredning som nu ska börja jobba.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821