juli 07, 2024
Sjukvård & hälsa

Studiebesök på Centrum för ätstörningar

Stockholms landsting driver en av världens största verksamheter för ätstörningsvård. Idag gjorde produktionsutskottet ett studiebesök på Centrum för ätstörningar.

Man räknar med att omkring 20 000 unga flickor/kvinnor i Stockholm lider av ätstörningar. Omkring 3 000 av dem har så svåra problem att de söker vård. Och antalet ökar: bara mellan 2006 och 2012 ökade antalet ätstörningspatienter med 50 procent!

Stockholms Centrum för ätstörningar, SCÄ, har funnits sedan 1999. Verksamheten ligger sedan 2006 i ett fint gammalt hus på Södermalm i Stockholm. Det finns tre specialiserade ätstörningskliniker i länet, och SCÄ är den största. Varje år behandlas här cirka 1 700 patienter mellan 8 och 65 år, berättar verksamhetschefen Anna-Maria af Sandeberg för oss i produktionsutskottet. De allra flesta, 95 procent, är flickor/kvinnor. Omkring 6 procent av patienterna lider av anorexi, 23 procent har bulimi medan övriga har ätstörning utan närmare specifikation.

På SCÄ finns både dagvård och heldygnsvård, inklusive en avdelning där hela familjen kan bo tillsammans. Man jobbar också med mobila team, som gör hembesök och ger stöd med matträning för att bryta det destruktiva ätmönstret.

Mitt intryck vid besöket är att Centrum för ätstörningar erbjuder en lugn och trygg vårdmiljö med ”hemkänsla”. Det finns mysiga uppehållsrum och möjligheter till aktiviteter för ungdomar i olika åldrar.

SCÄ har också ett eget kök, som förutom att servera väldigt goda måltider också ger patienterna möjlighet att lära sig laga mat, som ett led i att sakta men säkert få ett mer normalt förhållande till mat och ätande. Det är en viktig verksamhet som bedrivs här, och jag är glad att vi i Stockholm kan ge personer med ätstörningar ett så bra omhändertagande.

På rundvandring i SCÄ:s lokaler.
På rundvandring i SCÄ:s lokaler.
Att lägga pärlplattor verkar vara populärt bland de yngre gästerna.
Att lägga pärlplattor verkar vara populärt bland de yngre gästerna.
Utsikt från ett av familjerummen.
Utsikt från ett av familjerummen.
Exempel på aktiviteter som görs på SCÄ.
Exempel på aktiviteter som görs på SCÄ.
Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821