juli 07, 2024
Sjukvård & hälsa

Studiebesök på SÖS

I vintras fick jag besök av fyra sjuksköterskor från Södersjukhusets akutmottagning. De ville prata med mig om sin arbetssituation, och bjöd även in mig att ”praktisera” på akuten. I onsdags kväll blev det äntligen av, och jag fick under några timmar chansen att lära mig mer om vardagen på Nordens största akutmottagning.

Utanför akutmottagningen på SÖS

Sjuksköterskan Annelie Drevstam tog emot och visade runt i lokalerna. Det är trångt på sina håll – SÖS-akuten tar emot många fler besök än den är dimensionerad för. Därför känns det bra att vi i våras fattade beslut att satsa 1,5 miljarder på en ny akutvårdsbyggnad på SÖS. Men det dröjer förstås några år innan den är färdigbyggd.

Sjuksköterskan Annelie och jag.
Sjuksköterskan Annelie Drevstam och jag.

Arbetstempot är högt; ibland rullar flera ambulanser in samtidigt med svårt sjuka patienter som måste tas om hand. Jag blir imponerad av hur personalen ändå alltid jobbar lugnt och professionellt. Säkert bidrar de genomtänkta arbetsrutinerna och den goda sammanhållningen till detta.

På tal om ambulanser så fick jag också tillfälle att växla några ord med en ambulanssjuksköterska. Även det är ett intensivt jobb, och arbetssituationen försämras tyvärr av att många patienter insisterar på att få åka ambulans trots att de egentligen inte behöver. Ett problem som är svårt att komma till rätta med, eftersom SOS Alarm förstås är angelägna om att ta människors oro på allvar. Kanske behövs det en upplysningskampanj om när ambulans är nödvändigt?

Jag avslutade mitt studiebesök på SÖS vid 21:30, strax efter att sena skiftet gått på. Hur den kommande natten skulle bli kunde förstås ingen veta, som vanligt. Förutom en sak: Alla akuta patienter som kommer till SÖS får ett otroligt tryggt och proffsigt omhändertagande. Medarbetarna på SÖS-akuten gör ett fantastiskt jobb.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821