Många människor använder surfplattor som en självklar del i vardagen för både nytta och förströelse. I vården kan tekniken vara ett verktyg för bra service till patienterna därför föreslår Folkpartiet att sjukhusen ska erbjuda patienterna tillgång till surfplattor.
Med surfplattor kan sjukhusen förse patienten med skräddarsydda appar med information, möjlighet att besvara patientenkäter och beställa mat och annat praktiskt som ska funka smidigt i vården. Samtidigt kan patienterna få förströelse med filmer eller hålla kontakten med omvärlden genom sociala medier. Jag berättat mer om detta på Stockholmsbloggen.
Redan idag ser vi början på denna utveckling. På Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har man skapat moderna vårdmiljöer där patientens egen läsplatta ingår som en del. Inför invigningen av de nya miljöerna för något år sedan beskrev sjukhuset utvecklingen: ”Som första sjukhus i Norden kommer det också att installeras en surfplatta vid varje patientbädd. Syftet med surfplattan, PatientPad, är att göra sjukhusvistelsen bekvämare för patienterna som bland annat ska kunna se på TV och film, surfa, ringa samtal och läsa information om sjukhuset genom teknikinstallationen. Sammanlagt finns över 500 000 applikationer tillgängliga, men varje avdelning ska själva kunna välja vilka applikationer som bäst passar deras patienter.”
Även på Danderyds sjukhus arbetar man med patientens egna plattor. Jag har förstås ingen synpunkt på vilken platta som används men jag hitta en intervju med medarbetare på Danderyds sjukhus hos företaget AMAB som skapat ”Patientpad”. Sjuksköterskan Johan Lindahl berättar att på intensivvårdsavdelningen vårdas många patienter i respirator och har svårt att kommunicera fast de är vakna. Med hjälp av läsplattor ”kan patienten få hjälp att kommunicera genom att peka på skärmen och skriva fram ord eller visa på en symbol om man t.ex vill ha ett glas vatten, sova eller äta. Bilderna på skärmen gör det enklare att visa vad man behöver och fungerar även för den som inte kan svenska. — I förlängningen ser vi att den även kan användas för avkoppling, information och stimulans i form av böcker, filmer och tidningar”
Läsplattor har fått en stor spridning bland allmänheten, och självklart måste de många möjligheterna också tillvaratas i vården. Samtidigt måste det ske med höga krav på hygien och även där går utvecklingen framåt.
Computer Sweden har intervjuat mig om detta.