juli 07, 2024
Sjukvård & hälsa

Svensk vård i internationell topp

Svensk hälso- och sjukvård presterar toppresultat när en rad kvalitetsaspekter jämförs med andra länder. Vår hälso- och sjukvård står sig också mycket väl när effektiviteten jämförs.

Sveriges kommuner och landsting har nyligen presenterat en internationell jämförelse av sjukvården i 15 jämförbara länder. Den som format sin bild av svensk sjukvård bara genom alarmistiska rapporter i media blir kanske förvånad när resultaten i den internationella jämförelsen ger Sverige en tydlig topposition när det kommer till behandlngsresultat och effektivitet. Det finns mycket vi kan vara stolta över.

Samtidigt går det inte att blunda för att även svensk sjukvård måste utvecklas vidare. Inte minst gäller det att skapa en bättre upplevelse för patienterna i vården. Ett gott bemötande och att få uppleva sig inkluderad i vården är något som varje patient borde kunna förvänta sig, men så ser det inte alltid ut. Jag har tidigare skrivit om vikten av att utveckla bemötandet i sjukvården.

Läs gärna rapporten som du hittar på SKLs hemsida

Här är två bilder ur rapporten som visar vilka indikatorer som studerats samt hur vi ligger till när det gäller att få ut mycket bra vår för pengarna.

image image

 

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821