mars 03, 2024
Sjukvård & hälsa

Sveriges första intensivakut i Solna

Intensivakut blir ett ny vårdnivå i Stockholmsvården. Det är Nya Karolinska sjukhuset i Solna som kommer att ta emot de svårast sjuka patienterna, de som akut behöver den mest högspecialiserade vården som ska komma till NKS. Dit ska patienter komma med ambulans, helikopter eller med remiss från annat sjukhus. Oslo, Köpenhamn och Helsingfors har redan ett universitetssjukhus med liknande uppdrag. Under 2018 får Sverige sin första. 

Den nya intensivakuten kommer precis som hela det nya universitetssjukhuset i Solna att fokusera på patienterna med svårast skador och dem med mest störst vårdbehov. Vi bygger samtidigt ut och förtydligar hela den moderna akutvården: Från hjälp i telefon och digitalt hos 1177 Vårdguiden, över husläkarmottagningarna och deras jourer, till de nya stora närakuterna för barn och vuxna som vi öppnar på tolv platser i Stockholms län de kommande åren.

 

När den nya akutmottagningen öppnar på Nya Karolinska i Solna 2018, blir det Sveriges första intensivakut. Till intensivakuten kommer man bara kunna ta sig med ambulans, ambulanshelikopter eller remiss. Intensivakuten kommer utföra högspecialiserad vård, för de svårast sjuka.

 

Namnet ”intensivakut” är ett förslag från invånarna. Över tusen intervjuer har genomförts med invånare över 18 år i Stockholms län. Namnet kom upp som ett förslag med fokusgrupper och har sedan bekräftats i en undersökning av Demoskop. Detta är det namn som invånarna bäst tycker beskriver den nya akutmottagningen på Karolinska i Solna. Bra att hämta in synpunkter från stockholmarna, tycker jag.

Expressen, Läkartidningen och SVT har rapporterat om intensivakuten med kommentarer från mig.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823