juli 07, 2024

 

Våldsattack mitt i vårt älskade Stockholm! Hur är det möjligt? Det är svårt att ta in händelsen och förstå omfattningen. Idag känns det viktigt att få säga tack till de människor som arbetet för att rädda liv, ge vård och skapa trygghet för oss som vistas här.

Jag var på jobbet när jag fick se nyheten i telefonen. Någon hade kört en lastbil rakt in i Åhlénshuset. Snart förstod jag att det vara största allvar och att många dödats och skadats på Drottninggatan. Landstingets krisledning satte omedelbart igång sitt arbete och jag och kollegorna från olika partier höll oss informerade om utvecklingen genom ett par telefonmöten. Jag var orolig att fler attacker skulle följa. Dessbättre blev det inte så.

Såväl sjukvården som kollektivtrafiken påverkades naturligtvis starkt av attacken. Tunnelbanan och pendeltågen ställde in trafiken på order av polisen och sjukvården gick raskt in för din viktiga uppgift att ge vård åt de som skadats på Drottninggatan. Jag är imponerad av deras insatser.

Idag ville jag, tillsammans med finanslandstingsrådet Irene Svenonius och trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons framföra vårt och många stockholmares tack till medarbetare i några av de verksamheter som bidrog starkt till vården för de som drabbades direkt av attacken och till de som inom kollektivtrafiken arbetar för att skapa trygghet i kollektivtrafiken.

Morgonen inleddes med besök hos ambulansverksamhetern. Tyvärr hade jag inte möjlighet att vara med på det besöket. Men mina kollegor framförde landstingets politiska lednings varm tack. Jag anslöt vid Södersjukhuset och deltog sedan i besök på Danderyds sjukhus, Karolinska universitetssjukhuset i Solna, inklusive barnakuten samt Capio S:t Görans sjukhus. Eftermiddagen skiftade vi folks mot kollektivtrafiken och Trygghetscentralen hos trafikförvaltningen där kameraövervakningen av kollektivtrafiken hanteras. Det var också därifrån bilderna på den misstänkte gärningsmannen snabbt kunde plockas fram som en viktig förutsättning för polisens arbete. Därefter åkte vi till T-centralen och träffade ordningsvakter och trygghetsvärdar som i fredags var tidigt på plats på Drottninggatan och påbörjade arbetet med att hjälp offer och skapa trygghet.

Vi deltog också naturligtivs i den minnesceremoni som arrangerades vid Stadshuset i dag. Det blev en fin och allvarlig stund i gemenskap. Såväl statsministern som finansborgarrådet och finanslandstingsrådet talade om den hemska händelsen i fredags men också om den styra som stockholmarna visat prov på under de gångna dagarna. Många har redan sagt det, men det förtjänar att upprepas: Vi är starka tillsammans!

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821