oktober 10, 2023

Nu är jag på seminarium med 1,6 miljonerklubben. Temat för dagen är att vi ska tänka annorlunda om kultur, lärande och hälsa.

Alexandra Charles höll ihop seminariet på sitt trevliga sätt. Landshövdingen på Gotland Cecilia Schelin-Seidegård hälsade välkommen och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth talade väl om den skapande människan och kopplingen mellan kulturaktiviteter och hälsa.

Frans Johansson, författaren till Medicineffekten, talade om vad som driver innovation hur man skapar kreativa miljöer. Mångfald driver innovation! Att det ska vara tillåtet att misslyckas och att försöka igen är också betydelsefullt. Och inte minst passion! Han har skrivit boken Medicieffekten och kommer snart med ännu en bok.

Eva Bojner-Horwitz förenar medicinsk vetenskap med dans och talade om Kulturen, kroppen och samhällskroppen. Hon framförde dessutom sitt anförande i en alternativ form – som en dans. Hennes bok Kultur för hälsans skull ska jag absolut läsa.

Hans Albin Larsson, professor i historia från Jönköping Talade om kunskap och vikten av att knyta ihop kunskap med sitt sammanhang. Faktauppgifter som vi kan slå upp i t ex sin iPhone blir så mycket mer användbar om man känner dess sammanhang. Det bästa är att vara fri genom att man kan tänka självständigt.

Sedan panelendiskussion dör även Eva Schwartz Grimaldi, Tills nyss VD för Natur och Kultur och Gunnar Bjursell, professor emeritus som vet det mesta värt att veta om kulturens betydelse för hälsan. Mer om honom kommer i senare inlägg då jag ska berätta om gårdagens seminarium Musik som medicin.

Alexandra Charles och C sparkar igång seminariet om att tänka annorlunda
Alexandra Charles och Cecilia Schelin-Seidegård sparkar igång seminariet om att tänka  annorlunda.
Frans Johansson berättar för oss om vad som är viktigt för innovationer ska ta form.
Frans Johansson berättar för oss om vad som är viktigt för innovationer ska ta form.
Eva gör sin föredragning dels med ord, men också med dans. Snyggt framfört.
 Eva Bojner-Horwitz gör sin föredragning dels med ord, men också med dans. Snyggt framfört.
Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823