juli 07, 2024
Sjukvård & hälsa

Terrorister ska straffas, inte erbjudas jobb och bostad

Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm Stad vill behandla IS med silkesvantar. Stockholmare som valt att slåss för terrorsekten och begå folkmord ska få jobb, bostad och vård. Det är fel i sak, brottslingar ska straffas.

Det är också mycket märkligt att kommunen säger att de ska få vård hos exempelvis husläkare. Landstinget ansvarar för sjukvården och visst ska alla som behöver få sina medicinska behov tillgodosedda. Men det primära måste självklart vara att samhället reagerar kraftfullt mot terrorister och ser till att de döms och straffas. Där har inte primärvården mycket att bidra med, möjligen kan rättspsykiatrin ha ett uppdrag här i vissa fall.

Som politiker kan vi fatta beslut och lägga förslag där vi är valda. De förslag som majoriteten i Stockholm stad nu lagt är i vissa delar sådant som bara kan genomföras i landstinget. Det är anmärkningsvärt den rödgrönrosa majoriteten lovar saker de inte har rådighet över. Den politik de säger sig driva kommer inte att genomföras. I landstinget är det vi i Folkpartiet tillsammans med Alliansen som fattar beslut om hälso- och sjukvården, här blir det inte någon gräddfil för terrorister.

Den våldsbejakande extremismen har flera ansikten. Både den autonoma vänstern, högerextremismen och den islamistiska extremismen utgör hot mot demokratin. Att stockholmare står beredda att mörda för terrorsekten Daesh (IS) i Syrien är fruktansvärt. Det är anmärkningsvärt att Stockholms stad i sin naivitet vill släta över folkmord, vilken är den väg den rödgrönrosa majoriteten i stadshuset nu slagit in på.

Samhället måste markera tydligt mot att IS och andra våldsbejakande extremrörelser. Signalen måste vara entydig att vi inte accepterar terrorism. Att förebygga är viktigt för att hindra att fler unga människor lockas till terrororganisationer. Som människor och medborgare har vi alla ett ansvar att skydda demokratin och våra fri- och rättigheter. Som liberaler vill vi motverka varje tendens till diktatursträvande.

Läs också vad några av mina Folkpartivänner skriver på Aftonbladet debatt. Lotta Edholm bloggar i ämnet.

Här hittar ni stadens föreslagna strategi som alltså behandlas under tisdagen.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821