juli 07, 2024
Pendelbåt
Kollektivtrafik

Två nya pendelbåtslinjer i Stockholm!

En framgång för Folkpartiet kommer snart sjösättas: Nästa år kommer två nya pendelbåtslinjer att trafikera centrala Stockholm.

Landstingets trafiknämnd kommer i nästa vecka att fatta beslut om att trafikera två nya pendelbåtslinjer i Stockholm:

  • Skyttellinjen Söder Mälarstrand–Kungsholmstorg–Klara Mälarstrand
  • Linjen Ulvsunda–Södersjukhuset, via Solna strand, Huvudsta, Minneberg, Hornsbergs strand, Alvik, Lilla Essingen, Hornstull och Årstadal.

Stockholmsbloggen säger Stella Fare (FP), vice ordförande i trafiknämnden, att Stockholms vatten inte bara är vackra utan också skapar möjligheter för attraktiv kollektivtrafik. Det är konstigt att vi inte fått båtbussar i Stockholm tidigare, tycker hon.

Beslutet i trafiknämnden innebär att de båda pendelbåtslinjerna beläggs med allmän trafikplikt. När det beslutet är fattat ska sedan trafiken upphandlas, och de första båtarna börjar gå i juli 2015. SL-kortet ska gälla på de nya pendelbåtarna.

Folkpartiet har länge drivit frågan om fler pendelbåtar på Stockholms vatten. Det är därför väldigt glädjande att SL-trafiken nu kommer att utvecklas med två båtlinjer som har goda förutsättningar att bli populära färdmedel för arbetspendlare.

Se även intervjun med Stella Fare i SVT:s ABC. Se även information om Trafiknämndens sammanträde.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821