maj 05, 2024
Arbetsliv Sjukvård & hälsa

Ung08 – landstinget finns på plats

Imorgon drar Ung08 igång och landstinget finns på plats för att berätta om våra verksamheter och bjuda in unga att få en inblick i den spännande värld som landstingets verksamhet erbjuder.

Vården är en arbetsplats där man kan rädda liv och göra stor skillnad för andra människor. Det är vårt budskap till de unga besökarna på Ung08, som vi gärna ser som medarbetare i framtiden. Hjärt-lungräddning, blodgivning och kunskap om våld och dess konsekvenser är sådant som kan ge en inblick i vårdens ibland dramatiska vardag. Vården är en framtidsbransch som erbjuder många spännande utbildningar, yrken och karriärvägar. Som en av Stockholms läns och Sveriges största arbetsgivare är det självklart för oss i landstinget att vara representerade på Stockholms stora ungdomsfest.

Jag besöker landstingets tält i Kungsträdgården i morgon eftermiddag. Alla som kommer dit har chans att lära sig mycket nyttigt:

• Hjärt-lungräddning: På dockor och med hjälp av instruktörer får de prova på och lära sig mer om första hjälpen vid andnings- och hjärtstopp.

• Akut luftvägsstopp: På dockan Charlie kan besökaren lära sig hur man gör när någon satt i halsen ett ”akut luftvägsstopp”.

• Blodgrupp: Här kan man snabbtesta sin blodgrupp och få information om blodgivning dagligen mellan 12.00 och 15.00.

• Antivåldsinformation: Information om våldet och dess konsekvenser, tittskåp med otäcka bilder och personal från Antivåldsgruppen att prata med. Samarbete med Hjärnfonden och projektet Akta huvudet. Varje dag mellan 15.00 och 20.00 blir det diskussioner och andra aktiviteter runt våldet och våldets konsekvenser i tältet.

Man kan också tala med yrkesverksamma som finns på plats i tältet, få information om hälso- och sjukvårdens vanligaste yrken samt om prao och sommarjobb. Visst ni att landstinget i år gett 800 unga sommarjobb? Och satsningen fortsätter nästa sommar.

Uppdatering: På filmklippet nedan berättar jag lite om mitt besök i landstingets tält på Ung08. GeBlod.nu skriver att många tog chansen att testa sin blodgrupp (jag var en av dem).

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821