mars 03, 2024
Sjukvård & hälsa

Utdelning av första måltidspriset

Landstinget har belönat tre medarbetare som arbetat med att förbättra måltidsupplevelserna för patienterna.

I veckan delades landstingets nya måltidspris ut för första gången. Priset har instiftats som en del av det arbete jag initierat för att lyfta patientmåltiderna i vården. I filmklippet nedan berättar jag mer om varför jag engagerat mig för att priset ska bli verklighet:

Vinnare av 2013 års måltidspris – som förutom ett vackert keramikfat och ett varsitt diplom även består av 40 000 kronor – var Katarina Wikman och Charlotte Forsberg, som arbetar på Radiumhemmet på Karolinska Universitetssjukhuset. De patienter som vårdas där är svårt sjuka, har ofta nedsatt aptit och svårigheter att äta. Trots dessa utmaningar har Katarina Wikman och Charlotte Forsberg skapat måltider som patienterna kan uppskatta och njuta av. Juryns motivering lyder är att vinnarna

”med enkla medel genom ett flerårigt arbete ha fått med sig övriga medarbetare i att göra den näringsriktiga måltiden till en njutning för patienter med sjukdomar som ger särskilda svårigheter. Tre saker kännetecknar Katarinas arbete: Engagemang, se med nya ögon och sprida kunskap.”

Juryn valde också att dela ut ett hederspris. Det gick till köksbiträdet Anders Gustafsson på avdelning 80, Danderyds sjukhus. Det är en avdelning där man rehabiliterar patienter som drabbats av hjärnskador. Anders fick hederspriset för att han

”med sitt stora engagemang får måltiden till en höjdpunkt under vistelsen på sjukhuset. Denna eldsjäls kreativitet har fått patienter att utbrista: ’Fantastisk mat!’ Tre ord kännetecknar Anders arbete: Sinnlighet, service och matglädje.”

Det var med stor glädje och stolthet som jag delade ut det här priset. Landstinget har antagit en ambitiös måltidsvision, som bland annat säger att år 2016 ska alla patienter serveras en god smaklig och näringsriktig mat utifrån deras individuella behov, önskemål och preferenser för att de ska få en positiv måltidsupplevelse. Visionen lägger också vikt vid måltidsmiljön samt att även de anhöriga ska ha möjlighet att köpa varm mat dygnet runt.

På Stockholmsbloggen finns en intervju med mig om priset. Läs även denna artikel på landstingets hemsida.

Pristagarna: Katarina Wikman, Anders Gustafsson och Charlotte Forsberg. Foto: Olof Holdar
Pristagarna: Katarina Wikman, Anders Gustafsson och Charlotte Forsberg. Foto: Olof Holdar
Programmet för prisutdelningen. Foto: Olof Holdar
Programmet för prisutdelningen. Foto: Olof Holdar
Jag håller tal om måltidernas betydelse för oss människor. Foto: Olof Holdar
Jag håller tal om måltidernas betydelse för oss människor. Foto: Olof Holdar

Läs även Måltidsbloggen (Livsmedelsverket): Patienters positiva måltidsupplevelser gav pris i Stockholm

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823