Naivt inte våga utreda avkriminalisering av narkotikabruk. Regeringens besked idag om en ny narkotikapolitisk utredning är en besvikelse.
Frågan om avkriminalisering är ett hett debattämne, men vi måste komma längre och faktiskt studera frågan på djupet. Den utredning som regeringen nu aviserar måste också få titta på frågan om avkriminalisering av bruk och innehav för eget bruk skulle kunna förbättra livet för fler. Effekten av kriminaliseringen av narkotikabruk och innehav för eget bruk behöver utvärderas och framtidens narkotikapolitik byggas på kunskap.
Idag är såväl bruk som innehav för eget bruk av narkotika kriminellt.
Som jag ser det stoppar regeringen huvudet i sanden, för även om det är mycket välkommet att ett skademinimeringsperspektiv måste ingå i svensk narkotikapolitik så måste även frågan om kriminaliseringens konsekvenser finnas på bordet. Att minska skadligheten, utanförskapet och dödligheten måste komma före socialdemokratiska skygglappar. Det är dags att vara förutsättningslösa så att vi kan rädda så många liv som möjligt.
Justitieministern anklagar mig och andra som kräver översyn av kriminaliseringen för att naivt springa de kriminella gängens ärenden. Det är ett synnerligen grovt och oförskämt sätt att skyla över sin egen handlingsförlamning och oförmåga att ta tag i en mycket svår fråga – den om avkriminalisering av eget bruk kan rädda liv och förbättra samhällets förmåga att hantera narkotikaproblematiken.
Jag efterlyser också tydliga besked om att samla ansvaret för beroendevården hos hälso- och sjukvården.
Det räcker inte med samordning, huvudmannaskapet för beroendevården måste helt och hållet ligga hos hälso- och sjukvården i stället för dagens uppsplittring med socialtjänsten. Sådana utredningsförslag har funnits färdiga i över tio år. Regeringens långbänk skapar ineffektivitet i vården och förlänger onödigt lidande för de drabbade.
Läs gärna min och Anns Horns debattartikel i SvD om beroendevård och narkotikapolitiken.
TT/GP uppmärksammar nyheten om den nya narkotikautredningen.