september 09, 2023

När våra nordiska grannländer beslutat om vaccination för 12-15-åringar är det dags att även svenska myndigheter ger besked – liksom om dos 3 för äldre och andra riskgrupper.

I morse hörde jag ett inslag på radion om en mamma vars dotter missat mycket av skolan på grund av covid-19. Hon är beredd att resa utomlands för att hennes dotter ska gå vaccin. Jag tror inte hon är ensam om de tankarna.

Vaccination ger ett gott skydd för individen och hindrar smittspridning men det är en ständig kamp mot viruset. Vi bör erbjuda vaccin till alla där det kan göra nytta för att undvika sjukdom och hejda pandemin.

Ungdomar i högstadieålder träffar många kamrater i samma ålder och även vuxna. När övriga nordiska länder beslutat om vaccination för 12-15-åringar och även svenska Barnläkarföreningen är positiv förväntar jag mig att vi får ett snabbt besked från Folkhälsomyndigheten.

Jag har tidigare efterlyst besked kring om, när och hur en tredje dos av vaccinet ska ges till befolkningen, särskilt äldre och andra i riskgrupper. Regeringen måste ta ansvar för att befolkningen skyddas från ohälsa.

Jag vill också understryka vikten av att hejda pandemin i hela världen genom att hjälpa fattigare länder med vaccin men även pengar och infrastruktur. Pandemin är en global utmaning. Vi ska stoppa den i Sverige men vi ska också stoppa covid och nya virusmutationer i länder världen över. Nu producerar världen mer än nog vaccin för att vi ska lyckas med båda uppgifterna, men det krävs också finansiering, planering, transporter och annan logistik kring vaccinationerna.

Mitti skriver om detta.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823