maj 05, 2024
Sjukvård & hälsa

Vaccination av 12-15 åringar tidigareläggs!

Folkhälsomyndigheten har lyssnat och insett att det inte finns anledning att dra benen efter sig. De tidigarelägger rekommendationen om vaccination för 12-15 åringar. Tanken att vänta till efter höstlovet, som regeringen presenterade, var fel. Bra att FoHM tog till sig av kritiken och tänkte om!

Enligt FoHM ska rekommendationen att vaccinera 12-15 åringar ska gälla från den 11 oktober. Jag är positiv, även om jag tycker dock att den kunde träda i kraft redan idag. Sverige är ett av få länder som ännu inte börjat vaccinera 12-15 åringar. Det är olyckligt att regionerna inte får komma igång med hög fart redan nu. Vi har kapaciteten, vaccinet och viljan hos befolkningen.

I Stockholm har bokningarna dock redan öppnat och vaccinationerna startar i viss omfattning redan tidigare än 11 oktober. Den stora mängden vaccinationer kommer att ges i skolorna och för många är det säkert klokt att vänta till skolorna sätter igång sin breda vaccination. Då kan barnen få vaccination i sin vanliga skolmiljö inom ramen för skoldagen. Skönt att det inte dröjer till efter höstlovet, som regeringen först meddelade.

Läs mer om Folkhälsomyndighetens beslut att tidigarelägga rekommendationen.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821