september 09, 2023
Sjukvård & hälsa

Vaccination på Järva filmfestival

Under Järva Filmfestival 1–7 augusti kommer regionen att finnas på plats med hälsoinformatörer och vaccinationsbuss. Syftet är att öka vaccinationerna och skyddet mot covid-19.

Jag och The Global Villages grundare och VD Ahmed Abdirahman är glada att kunna berätta om detta samarbete där vi förenar kultur med hälsa på ett konkret sätt.

Vaccinet är det bästa skyddet mot covid-19 och vägen ut ur pandemin. När vi i regionen fick frågan från arrangören av Järva filmfestival, Stiftelsen The Global Village, nappade vi direkt. Med sin målgrupp barnfamiljer och unga är det en oerhört viktig plats för oss att vara på. Våra hälsoinformatörer kommer kunna ge information på flera olika språk och en av våra mobila vaccinationsenheter kommer erbjuda drop in-vaccination fyra timmar varje eftermiddag och kväll.

I länet finns nu 37 vaccinationsenheter, bland annat i Kista och Rinkeby, och fyra mobila enheter, varav en i Husby/Tensta/Rinkeby. Vaccinbussen kommer finnas på Spånga IP vid Järva filmfestival kl. 16-20 och dagtid köra sitt vanliga schema (Husby tisdag-onsdag, Rinkeby torsdag-lördag, Tensta söndag-måndag). För alla vaccinationsenheter, se aktuell lista på 1177.

Intresset är stort för att vaccinera sig vilket visar sig i det stora trycket både för dos 1, nu för alla över 18, och dos 2, där allt fler får sina sms. 2 miljoner doser har nu givits i Stockholmsregionen. Samtidigt måste vi fortsätta arbeta uppsökande både med information och vaccination, särskilt i områden där vaccinationsgraden är lägre. Att vaccinera sig är ett skydd både för dig själv, andra och hela samhället – en solidaritetshandling.

Ahmed Abdirahman, grundare och VD, Stiftelsen The Global Village berättar att en opinionsundersökning – Perspektiv 2021 – visar att vaccinationsviljan är lägre bland de som bor i utsatta områden. Han säger att ”i landets 60 utsatta områden bor en stor andel av Sveriges mångfald. En hög andel av befolkningen har utomeuropeiskt bakgrund och unga. Två av tre invånare har ännu inte fyllt 45 år. Utrikes födda och unga är två grupper där vaccinationsviljan är lägre. Områdena har drabbats hård av pandemin bland annat pga. trångboddheten, underliggande hälsoproblem och att många jobbar i yrken som inte går att jobba hemifrån. Vi måste hjälpas åt att bidra till ökat vaccinationsgrad i områden och hos grupper som är mest sårbara ekonomiskt, hälsomässigt och socialt.”

Järva Filmfestival:
Arrangeras varje år sedan 2013, i år med begränsad publik (600 mot pre-pandemiska 8–1 000). Platsen är Spånga IP, Stockholm och målgrupp barnfamiljer och unga. I år visas två barnfilmer varje kväll med start kl. 16.00. Det senaste programmet hittas på Stiftelsens hemsida.

Regionen kommer erbjuda:
– Hälsoinformatörer på plats som informerar och delar ut material.
– En mobil vaccinationsenhet med två sjuksköterskor som vaccinerar 18+ drop-in, 16.00 – 20.00.
– Stockholms stad bidrar med vaccinationsvärdar eftersom det kan bli många som önskar vaccinera sig.

Ahmed Abdirahman från Stiftelsen The Global Village kommer varje dag introducera både hälsoinformatörerna och berätta om drop-in-möjligheten. Det känns riktigt bra att vi kan samarbeta med en stark lokal aktör för att stärka hälsan.

Bilden är från ett tidigare besök i Järva tillsammans med hälsoinformatörerna.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823