september 09, 2023
Sjukvård & hälsa

Vågar Romson ta avstånd från MP:s vårdflum?

I ett par blogginlägg (se t.ex. här) har jag kritiserat Miljöpartiets vurm för s.k. komplementärmedicin, det vill säga behandlingsmetoder som inte bygger på vetenskap. Humbug, kan det också kallas. Jag begriper inte varför Miljöpartiet tycker det är så angeläget att skattepengarna i sjukvården går till sådant som inte gör någon nytta.

Till skillnad från Miljöpartiet tycker jag att sjukvård ska baseras på vetenskap, inte politiska nycker. Ännu ett exempel på detta berättade Dagens Medicin om häromdagen. Miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter deltar i ett politiskt initiativ för att införa elallergi som sjukdomsdiagnos.

Det är väldigt märkligt att en politiker vill runda vetenskapen på det här sättet. Elöverkänslighet bör beforskas på samma sätt som andra, liknande typer av symtom och behandlingsmetoder bör arbetas fram enligt vetenskapliga metoder. Inte av klåfingriga miljöpartistiska politiker.

Idag är det Miljöpartiets dag här i Almedalen, och snart ska språkröret Åsa Romson hålla sitt tal. Vågar man hoppas på att hon ska våga ta ett första steg för att Miljöpartiet ska ta avstånd från flummet i deras sjukvårdspolitik?

Uppdatering: MP:s Helene Öberg skickade över en länk om deras partilinje som du kan följa här. Det finns uppenbarligen en spricka i partiet i frågan. Det är utmärkt om MP tar avstånd från förslaget. Nu blir det intressant att se hur de ska agera i frågan. Carl Schlyter är ju inte vilken ”enskild medlem” som helst. Han är en av partiets tyngsta politiker med en position som EU-parlamentariker. En man med makt. Hur ska han använda den?

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823